Browsed by
Month: tammikuu 2018

Sidosriimut

Sidosriimut

Palataan vielä hetkeksi riimuihin. Käsittelin niitä pintapuolisesti jo aikaisemmin, mutta tällä kertaa kerron ns. sidosriimuista ja riimuloitsuista. Ikävä kyllä jälleen kerran pintapuolisesti, koska riimujen käyttö ei ole mikään ”viikonloppukurssilla riimumestariksi” -tyylinen ratkaisu, vaan ennen kuin edes voi siirtyä sidosriimujen käyttöön on oltava vahva osaaminen riimuista yksittäisinä voimina. Joten siitä ei voi koskaan kirjoittaa kuin pintapuolisesti. Riimujen käyttö jakaa niiden käyttäjät kahteen ryhmään ja jako ei suinkaan mene sen perusteella käyttääkö vaikkapa Futharkia vai Utharkia, joka olisi loogisin jakoperuste, vaan sen…

Read More Read More

Karhun uusi tuleminen?

Karhun uusi tuleminen?

Yksi eläin on meille suomalaisille ylitse muiden, nimittäin karhu. Karhulla on voimakas asema myös useissa muissa kulttuureissa tai oikeastaan varmasti kaikkialla maailmassa alueilla, joissa karhu kuuluu luonnon suuriin petoihin. Suomalaisille karhu on vanhin jumalamme ja se on edelleenkin voimakkaasti läsnä jokapäiväisessä elämässä. Mieti vaikka, kuinka monta tuotetta tiedät, jonka nimi liittyy jollakin tavalla karhuun tai sen muihin nimiin, joita on muuten noin 300. Raavaat miehet juovat janoonsa juomaa, jolla on karhuisa nimi ja lapset nukahtavat uninalle kainalossaan. Poliisista löytyy karhukopla…

Read More Read More

VIIKINKIAIKA

VIIKINKIAIKA

Viikingit eivät olleet mikään varsinainen kansa siinä merkityksessä, jonka me kansalle annamme. Yhtään sellaista kansaa tai ryhmää ei ole ollut olemassa, joka olisi kutsunut itseään viikingeiksi. 1000 vuotta sitten ei myöskään ollut olemassa Suomea tai suomalaisia vaan oli olemassa eri heimoihin kuuluvia ihmisiä. Viikinki tarkoittaa skandinaavista alkuperää olevaa aseistautunutta merenkulkijaa noin 700–1000-luvuilla. Sana on mahdollisesti peräisin muinaisnorjan sanasta vík, joka tarkoittaa lahtea tai poukamaa. Vikingr (viikinki) tarkoitti siten mahdollisesti henkilöä, joka toimi lahdessa tai poukamassa. Viking muodossa sana on myös…

Read More Read More

Shamanismin ja shamaanien hautojen arkeologiaa

Shamanismin ja shamaanien hautojen arkeologiaa

Ikävä kyllä vielä mennään ilman omia kirjoituksia, mutta onneksi maailma on pullollaan mielenkiintoisia aiheita, ja tässä niistä yksi: ”Yleensä ajatellaan, että metsästäjä-keräilijöillä oli käsitys vuorovaikutuksesta ympäristön kanssa. Ympäristö oli antelias niin kauan kun ei rikottu tabuja, mutta mitä ihmisyhteisö sitten antoi takaisin vaihtokaupassa? Todennäköisesti shamaanilla oli keskeinen rooli tässä neuvottelussa ympäristön henkien ja ehkä kuolleiden esi-isien kanssa. Millainen oli tämän kaupanteon luonne? Neuvottelun voi kuvitella olleen shamaanille vaarallinen. Ympäristö oli täynnä vaarallisia eläimiä ja pelottavia luonnonvoimia, jotka ovat voineet heijastua…

Read More Read More

Hnefatafl, viikinkiaikainen taktiikkapeli

Hnefatafl, viikinkiaikainen taktiikkapeli

Tästä artikkelista kuuluu lämmin kiitos lukijalle eli lukijan kynästä: Miten viikinkiajan ihmiset ajattelivat? Sitä emme välttämättä koskaan saa tietää, mutta sen voimme tietää, että he pelasivat taktiikkapeliä. Pelin Hnefatafl sanotaan olevan 1600 vuotta vanha. Peli tunnetaan myös saagoista, ja arkeologisissa kaivauksissa on löydetty useita pelihahmoja, mutta puiset laudat ovat yleensä jo maatuneet. Pelin epäsymmetria, jossa 12 valkoista puolustajaa kamppailevat 24 mustaa hyökkääjää vastaan, kiehtoo ja taktiikkahan ei tarkoita tasajakoa. Pelillä on monta nimeä Hnefataflin lisäksi mm. tafi ja tablut. Myös…

Read More Read More

Kasvorekonstruktiomenetelmällä kasvot tytölle menneisyydestä

Kasvorekonstruktiomenetelmällä kasvot tytölle menneisyydestä

Täällä pukkaa nyt kausitautia, joten blogi on vielä toistaiseksi sairaslomalla. Linkitän kuitenkin mielenkiintoisen jutun, joka tuo menneisyyden ihan iholle. Kyseessä on MSc Heidi Kuivaniemi-Smithin tekemä kasvorekonstruktio hautausmaana toimineesta järvestä tai lammesta, joka on ajoitettu pääosin arkeologisten esineiden perusteella 400-800-luvuille, löytyneelle pääkallolle. ” Pohjoismaiden merkittävimpiin arkeologisiin kohteisiin kuuluvasta Isonkyrön Levänluhdasta on löytynyt vuosien saatossa noin sadan ihmisen luita. Anna Wessmanin (2009) mukaan paikka on ollut pieni hautausmaana toiminut järvi tai lampi, joka on ajoitettu pääosin arkeologisten esineiden perusteella 400-800-luvuille. Yhdestä Levänluhdasta löytyneestä…

Read More Read More

Noituus, magia ja okkultismi -Christopher Dell

Noituus, magia ja okkultismi -Christopher Dell

”Houkuttelevaa noituutta, lumoavaa magiaa! Jos Harry Potter kolahtaa, tätä kirjaa ei kannata ohittaa! Magian juuret ulottuvat syvälle ihmiskuntamme historiaan. Vaikka nykymaailmassa painotetaan järkiperäistä ja tieteellistä ajattelua, moni uskoo, että salattu tieto avaa näkymättömiä todellisuuksia. Noituus, magia ja okkultismi on kiehtova katsaus siitä, mitä emme pysty selittämään. Kirja antaa avaimet kaikkeen mystiseen ja yliluonnolliseen aina kivikaudelta digiaikaan. Se tarjoaa yksityiskohtaisen näköalan muinaisesta magiasta uuspakanuuteen asti.  Yli 400 ainutlaatuista kuvaa sisältävässä kirjassa tarkastellaan taikuutta eri kulttuureissa ja tutustutaan magian historian merkkihenkilöihin. Tämä lumoava ja…

Read More Read More

Animisti,shamaani, mediaseksikkyys?

Animisti,shamaani, mediaseksikkyys?

Sanasta shamanismi on tullut laajasti käytetty ja lähes poikkeuksetta myös väärin käytetty. Usein kun puhutaan shamanismista, niin itseasiassa tarkoitetaan animismia. Shamaanilla on aina animistinen maailmankuva eli hän näkee kaikki maailmankaikkeuden osat tietyllä tavalla elävinä ja, että kaikilla on sielu. Animistin maailmankuvassa mikään maailmankaikkeudessamme ei siis ole kuollutta, vaan kaikilla eläimillä, kasveilla, kivillä, kallioilla, joilla, vuorilla, pilvillä, tähdillä, auringolla, kuulla ja jopa sairauksilla, käsitteillä, seremonioilla ja rituaaleilla ja rituaalivälineillä on sielunsa. Paitsi sen lisäksi, että heillä on sielu, niin näillä kaikilla…

Read More Read More

Asatru islannissa

Asatru islannissa

Asatrusta ei voine tänäkään päivänä puhua ilman sen voimakasta kytköstä Islantiin, jo yksinkertaisesti siitä syystä, että siellä se on tunnustettu valtionuskonnoksi, mutta myös siksi, että Islannissa asatru elää suhteellisen alkuperäisenä ja suurin osa maailman aasainuskoa harjoittavista yhteisöistä on ottanut kaikki tai ainakin hyvin suuren osan vaikutteistaan islantilaisesta asatrusta. Islantilaisen Asatruarfélagið nettisivuston mukaan asatru määritellään uskoksi islantilaiseen/pohjoiseen kansanperinteeseen ja sen lisäksi uskoksi jumaliin ja muihin olentoihin, jotka perustuvat pohjoiseen panteismiin. Islanti, jota on kutsuttu maailman vanhimmaksi parlamentaariseksi demokratiaksi, ei ole sortunut…

Read More Read More

Disablot

Disablot

Disablot mainitaan mm. Egil Skallagrimssonin ja Hervararin saagoissa sekä Heimskringlassa. Juhla järjestettiin saagojen mukaan joka talvi, jotta voitiin turvata tulevan vuoden satokausi ja hedelmällisyys. Disablotteja vietettiin Vanhassa Uppsalassa suurkäräjien aikaan. Käräjien yhteydessä pidettiin aina suuret markkinat ja markkinoiden jälkeen blotattiin. Blotin ja käräjien yhdistäminen oli käytännöllistä ja yleistä tuohon aikaan, koska molempiin kerääntyi aina paljon väkeä ja tämä helpotti kauppiaiden ja yhteisön toimintaa.  Juhla ajoittuu talvipäivän seisauksen jälkeen toisen täydenkuun aikaan. Blotti, jossa juhlitaan naispuolisia henkiolentoja täydenkuun aikaan kuulostaa mielenkiintoiselta…

Read More Read More