Noituus, magia ja okkultismi -Christopher Dell

Noituus, magia ja okkultismi -Christopher Dell

”Houkuttelevaa noituutta, lumoavaa magiaa! Jos Harry Potter kolahtaa, tätä kirjaa ei kannata ohittaa!

Magian juuret ulottuvat syvälle ihmiskuntamme historiaan. Vaikka nykymaailmassa painotetaan järkiperäistä ja tieteellistä ajattelua, moni uskoo, että salattu tieto avaa näkymättömiä todellisuuksia. Noituus, magia ja okkultismi on kiehtova katsaus siitä, mitä emme pysty selittämään. Kirja antaa avaimet kaikkeen mystiseen ja yliluonnolliseen aina kivikaudelta digiaikaan. Se tarjoaa yksityiskohtaisen näköalan muinaisesta magiasta uuspakanuuteen asti.

 Yli 400 ainutlaatuista kuvaa sisältävässä kirjassa tarkastellaan taikuutta eri kulttuureissa ja tutustutaan magian historian merkkihenkilöihin. Tämä lumoava ja vastustamaton salamyhkäisen tiedon aarreaitta vetoaa niin alan harrastajiin kuin skeptikkoihinkin. Kirja, joka jokaisen noituudesta, magiasta tai salatieteestä innostuvan kannattaa lukea.” Näin Tammi  mainostaa kirjaa ja täytyy sanoa, etten oikein tiennyt miten kirjaan pitäisi suhtautua, kun sain sen käsiini. 

Kirja näyttää lasten- tai nuortenkirjalta, eikä tunne muutu, kun sen selaa pikaisesti läpi. Kirjassa on valtava määrä kuvia, joka usein kielii siitä, että se on tarkoitettu nimenomaan nuorille. Skeptisenä ihmisenä mietin, että mitä kirjalla on annettavaa ihmiselle, jota kyseinen aihealue on kiinnostanut viimeiset 30 vuotta, mutta jo kirjan aloitus yllättää positiivisesti. Suomentajat ovat onnistuneet erinomaisesti, mikä ei ole mikään itsestäänselvyys silloin kun puhutaan genrestä, joka on täynnä spesiaalisanastoa. Suomentajilla pysyy fokus läpi kirjan, enkä saa mistään heitä kiinni siitä, että he olisivat käyttäneet väärää suomennosta jostakin asiasta. Vaikuttavaa!

Itse kirja etenee kronologisessa järjestyksessä kivikauden shamaaneista New Age-uskontoihin kattaen käytännössä koko noituuden, okkultismin ja magian historian. Aihealueet ovat jo itsessään niin laajoja, että osiot jäävät hyvin pintapuolisiksi raapaisuiksi, mutta jokainen voi hakea lisää tietoa niistä alueista joista sitä kaipaa. Teos toimii erityisen hyvin magian ensyklopediana, jos tätä melkoisen laajaa aluetta haluaa kartoittaa jonkinlaisena hallittavana kokonaisuutena. Runsas ja laadukas kuvitus tukee tekstiä, ja vaikka kirja on melkoinen järkäle, niin se on nopealukuinen.

Christopher on kirjoittanut lukuisia teoksia hirviöistä, mytologiasta ja merkittävistä taideteoksista ja hän on selvästi kiinnostunut kirjoittamastaan aihealueesta, ja se näkyy. Kirjailija on suorastaan ahminut kaiken mahdollisen tiedon, joka saatavilla on, ja voisi kuvitella lopputuloksena olevan melkoisen sillisalaatin. Kronologisuus tuo kirjaan kuitenkin todella hyvän rungon, joka kantaa läpi kirjan, ja sillisalaatin tilalla onkin hyvin looginen kokonaisuus –jos nyt tämän aihealueen kirjasta niin voi sanoa.

Skeptikkoa kirja tuskin vakuuttaa, tai jos haluaa syvempää tietoa vaikkapa hermetismistä, niin siihen kirja ei tuo vastauksia, mutta muuten kirja oli oikein positiivinen lukukokemus, jopa sellaiselle, joka luulee lukeneensa lähes kaikki aiheesta kirjoitetut teokset. Monille saattaa myös tulla yllätyksenä, miten moni tiedemies on jossakin vaiheessa elämäänsä käynyt tai jäänyt magian tai noituuden polulle. Kulttuurissamme noituutta, magiaa ja okkultismia leimaa vieläkin noitavainojen aikainen vääristelty kuva ja kirja, joka suhtautuu aiheeseen neutraalisti, on aina tervetullut. Ex opere operato.

 

Kirjailija: Christopher Dell
Kustantaja: Tammi
E-kirjan julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 400
ISBN: 9789513196028

 

 

Comments are closed.