Browsed by
Month: helmikuu 2018

Kulttuurinen appropriaatio

Kulttuurinen appropriaatio

Varoituksen sanana ja vastuuvapauslausekkeena mainittakoon, että tuleva kirjoitus tulee takuuvarmasti aiheuttamaan mielensäpahoittamista 😉 Maahamme ovat saapuneet Yhdysvalloista (yllätys yllätys) alun perin lanseeratut, ja maailmalla jo jonkin aikaa vaikuttaneet käsitteet: kulttuurin lainaaminen, kulttuurinen omiminen eli kulttuurinen appropriaatio ja kulttuurinen varastaminen. Kaikki käsitteet tarkoittavat periaatteessa samaa eli sitä, että yleensä valtaväestö käyttää toisen kulttuurin elementtejä. Jotkut pitävät sitä vähintäänkin arveluttavana ja katsovat sen olevan vähemmistön sortoa tai sen identiteetin tai älyllisen omaisuuden riistämistä. Toiset taas pitävät kulttuurista omimista väistämättömänä asiana ja keinona edistää moninaisuutta ja…

Read More Read More

Reinkarnaatio ja kuolemanjälkeisyys

Reinkarnaatio ja kuolemanjälkeisyys

Jälleensyntymisoppi eli reinkarnaatio, joka siis tarkoittaa sielun siirtymistä kuoleman jälkeen uuteen elävään olentoon, kuten ihmiseen, eläimeen tai jopa kasviin, kuuluu moniin uskontoihin ja itämaisista uskonnoista jälleensyntymisoppi kuuluu keskeisesti mm. buddhalaisuuteen ja hindulaisuuteen. Saagojen mukaan myös skandinaavisessa muinaisuskossa uskottiin jälleensyntymään ja ilmeisesti samalla tavalla kuin suomalaisessakin muinaisuskossa eli niin, että vainajan sielu syntyi uudelleen nimenomaan sukulinjoittain. Nykyiset aasauskoisetkin uskovat pääasiallisesti jälleensyntymään varsinkin yhteisöissä, joissa on tiukemmat dogmit. Länsimainen ihminen usein sekoittaa jälleensyntymän ja reinkarnaation sielunvaellusoppiin, joka kuitenkin on eri asia, ja se perustuu näkemykseen, jonka…

Read More Read More

Berserkit ja Ulfhednarit

Berserkit ja Ulfhednarit

Aasauskosta tai viikinkiajasta ei voi puhua puhumatta myös berserkeistä tai ulfhednareista. Nämä oman aikansa soturit ovat kokeneet historiamme aikana, jos jonkinlaisia tulkintoja. Berserkit mainitaan monissa saagoissa ja kertomuksissa, joissa heidän kuvaillaan olleen säälimättömiä sotilaita, jotka ryöstivät omaisuutta ja ihmisiä sekä tappoivat umpimähkäisen raivon vallassa. Heitä pelättiin, koska he eivät tuntuneet pelkäävän ketään tai kunnioittavan mitään. Islantilaissa saagoissa kerrotaan berserkkien olevan eräänlaisia eliittisotilaita, jotka olivat pukeutuneet karhuntaljoihin, mutta keistä kerrotaan myös ns. hahmonvaihtajina eli henkilöinä, jotka transsissa vaihtoivat fyysisen olomuotonsa voittamattomaksi…

Read More Read More

Ympäripyöreys, pinnallisuus ja shamaanin todellisuus

Ympäripyöreys, pinnallisuus ja shamaanin todellisuus

Minulta on kysytty, miksi suhtaudun jotenkin ympäripyöreästi shamanismiin, sen käsitteisiin ja kirjoituksiini aiheesta, ja miksi niistä huokuu sellainen pinnallinen tunne? Osittain kyse on varmaan siitä, että osa lukijoista haluaisivat vastauksia, joita ei pysty antamaan edes 12 osaisella kirjasarjallakaan, joten yhden postauksen tietomäärä aiheesta jää luonnollisesti vain sadasosaan siitä, mitä kaikkea tietoa on. Osittain se johtuu myös siitä, josta puhuin jo ihan ensimmäisissä postauksissani eli siitä, että jokaisella on oma polkunsa eikä sillä kulkemiseen voi kukaan muu antaa ohjeita tai väittää,…

Read More Read More

Voimaeläin

Voimaeläin

Olen aloittanut tämän postauksen tekemisen kymmeniä kertoja ja yhtä monta kertaa nakannut sen roskikseen, koska en saa halustani huolimatta siihen otetta. Olen puhunut satoja kertoja voimaeläimistä ja ohjannut ihmisiä niiden hakemisessa, mutta kun tämä kaikki pitäisi saada kirjoitukseksi, niin jokin tökkii. Kenties se johtuu siitä, että suhtaudun voimaeläimiin niin eri tavalla kuin miten niihin netissä suhtaudutaan, etten löydä oikeaa tapaa kertoa niistä. Nettihän on pullollaan erilaisia testejä, joilla voi etsiä voimaeläimensä ja selityksiä siitä, mitä mikin voimaeläin symboloi. Netti on…

Read More Read More

Loitsujen kirja, Marjut Hjeltin toimittamana

Loitsujen kirja, Marjut Hjeltin toimittamana

Kirjan takakansi lupaa seuraavaa.” Loitsujen kirja vie lukijan maagiseen aikaan, jolloin enteiden tarkkaileminen ja loitsiminen kuuluivat suomalaisen kansan arkeen. Esivanhemmillamme oli loitsuvarasto lähes joka lähtöön: loitsuilla sytytetään tai kylmennetään rakkaus, parannetaan sairauksia, torjutaan varkaita, suojellaan kotieläimiä ja vaikutetaan sääilmiöihin. Suomalaisella loitsuperinteellä on yhteisiä piirteitä myös muinaisten kulttuurien kuten Egyptin ja Mesopotamian maagisen tradition kanssa. Marjut Hjelt on palkittu tietokirjailija, joka on julkaissut kirjoja erityisesti kansanuskon, tarinaperinteen ja kulttuurihistorian aloilta.” Ensinnäkin täytyy sanoa, että Hjeltin toimittama loitsukirja on hyvin laaja ja…

Read More Read More

Onneksi ikä tuo mukanaan edes elämänviisautta

Onneksi ikä tuo mukanaan edes elämänviisautta

En nuorena ollut ihminen, joka arvostin aforismeja, oli liian kiire elää, joten en osannut arvostaa tätäkään listaa saatuani sen. Vahingossa löysin sen vanhan koneen kovalevyltä etsiessäni aikoinaan saamiani seidrinharjoittajan eettisiä ohjeita (jotka piti alunperin tähän postaukseen laittaa), ja nyt yli 20 vuotta myöhemmin voin sanoa, että kylläpäs oli viisaasti koottu lista sen aikaiselta ”mentoriltani”. Kiitos, missä sitten ikinä oletkaan! Se mitä annat eteenpäin, tulee takaisin. Aina. Kunnioita itseäsi, jos haluat myös muiden kunnioittavan sinua. Jos luulet voivasi muuttaa asioita, muuta…

Read More Read More

Sielunkäsitykset seidrissä

Sielunkäsitykset seidrissä

Jokaisen alueensa muinaisuskoon liittyy voimakkaasti käsitys maailmasta ja koko olevasta, kuten myös käsitys ihmisestä siinä olevassa. Ihmisellä on ilmeisesti olemassaolonsa alkumetreiltä lähtien ollut tarve määritellä itseään myös jonakin muuna kuin fyysisenä olentona, ja henkisemmälle osalle on historiassamme annettu useita erilaisia nimityksiä ja niille sisältöjä. Kuten suomalaisenkin muinaisuskon käsitteet ovat skandinaavisenkin muinaisuskon käsitteet löydettävissä vanhoista teksteistä, runoista, loitsuista ja vanhojen ihmisten puheista, mutta yhä useammin myös eri alojen tutkimuksista. Erilaisia sielunosia on löydetty seitsemän ja käyn niitä läpi vanhoine kansanomaisine selityksineen,…

Read More Read More

Michael Harner 1929-2018

Michael Harner 1929-2018

Antropologi, kirjailija, kouluttaja ja länsimaisen shamanisminuudelleenherättäjä ja ydinshamanismin perustaja on kuollut 3.2.2018. Harner perusti aluksi vain Yhdysvalloissa toimineen The Foundation for Shamanic Studies -shamanistisen koulutusyksikön, mutta myöhemmin sen sivupisteitä perustettiin myös mm. Eurooppaan ja hänen kouluttamansa opettajat jalkautuivat ympäri maailmaa. Hänet tunnetaan kenties parhaiten 1980-luvulla julkaistusta kirjastaan ”Shamaanin tie”, joka on johdattanut lukemattomia ihmisiä maailmassa shamanismin polulle. Harnerin oma polku alkoi hänen valmistuttuaan antropologiksi ja lähdettyään Equadoriin opiskelumatkalle. Amazonilla hän tutustui alkuperäisväestöön, joka edelleen harrasti shamanismia osana arkipäiväänsä, ja Harner…

Read More Read More

Henki, hahmo, varjo, löyly ja muut muinaiset sanat nykyshamaanin maailmassa

Henki, hahmo, varjo, löyly ja muut muinaiset sanat nykyshamaanin maailmassa

Yksi kristinuskon ikuisuuskysymyksiä on ilmeisesti sen alusta asti ollut kysymys siitä, onko ihminen jaettavissa ruumiiseen ja sieluun vaiko peräti ruumiiseen, sieluun ja henkeen. Ne, jotka jakavat ihmisen ruumiiseen ja sieluun, kutsuvat itseään dikotomisteiksi eli kahtiajakajiksi ja ne, jotka jakavat ihmisen ruumiiseen, sieluun ja henkeen, puolestaan kutsuvat itseään trikotomisteiksi eli kolmiajakajiksi. Suomessa luterilaiset ovat perinteisesti olleet dikotomisteja. Ruumis on selkeä ja sielunkin osaamme yleensä määritellä joksikin osaksi itseämme, joka ei välttämättä ole kytköksissä fyysiseen kehoomme tai edes siihen olemmeko hengissä vai…

Read More Read More