Michael Harner 1929-2018

Michael Harner 1929-2018

Antropologi, kirjailija, kouluttaja ja länsimaisen shamanisminuudelleenherättäjä ja ydinshamanismin perustaja on kuollut 3.2.2018.

Harner perusti aluksi vain Yhdysvalloissa toimineen The Foundation for Shamanic Studies -shamanistisen koulutusyksikön, mutta myöhemmin sen sivupisteitä perustettiin myös mm. Eurooppaan ja hänen kouluttamansa opettajat jalkautuivat ympäri maailmaa. Hänet tunnetaan kenties parhaiten 1980-luvulla julkaistusta kirjastaan ”Shamaanin tie”, joka on johdattanut lukemattomia ihmisiä maailmassa shamanismin polulle.

Harnerin oma polku alkoi hänen valmistuttuaan antropologiksi ja lähdettyään Equadoriin opiskelumatkalle. Amazonilla hän tutustui alkuperäisväestöön, joka edelleen harrasti shamanismia osana arkipäiväänsä, ja Harner sai shamanistisen heräämisensä ja oppinsa sieltä. 1970-luvulla hän alkoi tekemään omia harjoituksiaan käyttäen (Amazonien shamaaneista poiketen, jotka käyttivät hallusinogeenejä) rummutusta tajuntansa muuttamiseen ja samoihin aikoihin hän myös aloitti ensimmäisiä kurssejaan ydinshamanismissa.

Ydinshamanismi on länsimaisessa kulttuurissa laajimmille levinnyt shamanistinen suuntaus, johon Harner keräsi kaiken oleellisen shamanismista kuorimalla siitä kaiken kulttuurisidonnaisen pois. Voidaankin hyvällä omallatunnolla sanoa, että nykyään on olemassa shamanismia, joka on katkeamattomana jatkunut kymmeniä tuhansia vuosia mm. Siperiassa, ja on olemassa Harnerin ydinshamanismi, joka on antanut shamanismin jo kadottaneelle länsimaiselle ihmiselle, takaisin. Muun muassa seidr oli pohjoismaissa uudelleenheräämisensä aikoihin 1980-luvulla voimakkaasti kytköksissä Harnerin ydinshamanismiin. Polku erkani myöhemmin, mutta ilman Harneria saattaa olla, että into seidriin uudelleenherättämiseen olisi hiipunut.

En ole ydinshamanismin harjoittaja, mutta olen kiitollinen siitä, mitä Harner omalla sitkeällä työllään sai shamanismin kentässä vuosikymmenien saatossa aikaiseksi. En usko, että ilman häntä shamanismi eläisi niin voimakkaasti tänäkin päivänä, jopa Suomessa, joten muistan häntä syvällä kiitollisuudella.

Blessed be!

Comments are closed.