Browsed by
Month: syyskuu 2018

Susien rooli maailmassamme

Susien rooli maailmassamme

Ihmisten peloista ja niiden seurauksena esitetyistä toiveista johtuen Yhdysvaltain liittovaltion viranomaiset alkoivat 1900-luvun alussa hävittää suuria petoeläimiä koko läntisestä osasta maata. 1930-luvun puolivälissä tavoite saavutettiin ja viimeiset Yellowstonessa eläneet sudet ammuttiin. 60 vuotta myöhemmin yleinen mielipide kääntyi taas myötämieliseksi suurpedoille ja tilanteen palauttamiseksi noin 40 kanadalaista sutta sijoitettiin puiston alueelle vuonna 1995. Videolta voi katsoa, mikä on suden rooli Yellowstonen luonnonpuistossa ja luonnossa yleensäkin. Kaikilla on paikkansa ja tehtävänsä tässä maailmassa.  

Syyspäiväntasaus

Syyspäiväntasaus

Syyspäiväntasauksen aikaan aurinko siirtyy pohjoiselta pallonpuoliskolta eteläiselle pallon puoliskolle. Tasauspäivänä päivä ja yö ovat yhtä pitkiä. Syyspäiväntasaus on yksi neljän vuodenajan kulmakivistä. Suuri osa uuspakanoista juhlii syyspäivän tasausta ns.  toisena sadonkorjuujuhlana. Ensimmäinen ajoittuu elokuun alkuun ja kolmas lokakuun loppuun. Uuspakanoille syyspäiväntasauksella on monia nimiä ja wiccat mm. kutsuvat sitä kelttiläisille lainasanoilleen uskollisesti Maboniksi. Vanha kansa kutsui sitä aikoinaan Suomessa syys-Matiksi, mutta siitä puhuttiin myös mukula-, hauta- tai nauris-Mattina, koska päivä oli paras aika poimia omenat ja nostaa perunat ja nauriit….

Read More Read More

Saamelaisten mytologia. Pentikäinen Juha ja Pulkkinen Risto 

Saamelaisten mytologia. Pentikäinen Juha ja Pulkkinen Risto 

Kirja on täysin päivitetty ja uudelleen kirjoitettu laitos vuonna 1995 ilmestyneestä teoksesta Saamelaiset – Pohjoisen kansan mytologia.  Tämän teoksen kohdalla on mainittava, että tekijöinä ovat Suomen merkittävimmät pohjoisten kansojen mytologiaan perehtyneet henkilöt. Juha Pentikäinen on uskontotieteen emeritusprofessori ja muiden meriittiensä ohella merkittävä, jos ei merkittävin, pohjoisen kansanuskon ja saamelaisuuden tutkija. Hän on julkaisut kymmeniä tieteellisiä ja populaaritieteellisiä teoksia mm. Kalevalan mytologia, Kalevalan maailma, Suomalaisen lähtö: Kirjoituksia pohjoisesta kuolemankulttuurista, Samaanit: Pohjoisten kansojen elämäntaistelu, Pyhän merkkejä kivessä, Runolaulaja ja näkijä sekä Lars Levi Laestadius. Yksi…

Read More Read More

Noidan käsikirja

Noidan käsikirja

No niin. Tässä se nyt on. Kirja, joka sai aikaiseksi 1980-luvulla, ja kauan sen jälkeenkin, lapsissa pelonsekaista ihastusta ja jopa painajaisia. Minulla oli kyseisestä kirjasta ja sen ensimmäisestä painoksesta jo kappale 11-vuotiaana ja muistan vieläkin ne kohdat kirjasta, jotka piti laittaa klemmareilla kiinni, etteivät ne vaan vahingossa auenneet kirjaa lukiessa, koska niin pelottavia osa kuvista oli. Tuolloin 11-vuotias vastaa varmaan nykyajan 7-vuotiasta, koska elimme kovin suojattua elämää silloin, ennen internetaikakautta. Joku sanoi joskus, ettei kirjan lukemisen jälkeen enää pystynyt katsomaan…

Read More Read More

Salatut voimaeläimet ja tarinan jakamisen voima

Salatut voimaeläimet ja tarinan jakamisen voima

Shamanismi ja seidr olivat aikoinaan taitoja, jotka kerrottiin suusanallisesti eteenpäin oppilaille, mutta myös yhteisölle jaettiin tietoa matkoista toisiin maailmoihin ja hengistä, joihin siellä törmättiin sekä mitä nämä henget kertoivat. Tarinat kerrottiin runoina, lauluina ja jopa eräänlaisina teatteriesityksinä tai performansseina, jossa shamaani saattoi esiintyä useassa roolissa. Näiden tarinoiden tarkoitusperiä ei tiedetä, mutta yksi vaikutus niillä kuitenkin epäilemättä on ollut, nimittäin henkimaailman tuominen osaksi tätä maailmaa ja ihmisten tutustuttaminen henkiin. Siihen aikaan, kuten monissa luonnonuskonnoissa nykyäänkin, henget olivat ihan luonnollinen osa elämää….

Read More Read More

Pikaselitys seidristä

Pikaselitys seidristä

”Voisiko seidiä kuvata muutamalla sanalla ja onko nykyinen seid sama kuin saagoissa kuvataan? Miksi osa tietokirjailijoista sanoo, ettei sitä enää ole?” Minusta on mukavaa, että te olette kiinnostuneita seidristä ja pyrin aina vastaamaan tavalla tai toisella esittämiinne kysymyksiin, mutta muutamalla sanalla en varmaan pysty seidriä kuvaamaan. Elämässä pitää kuitenkin olla haasteita, joten yritän esittää pikaselityksen kunhan muistatte, että tämä pikaselitys ei missään nimessä pidä sisällään kaikkea: Seidrin maailmankuva lähtee siitä ajatuksesta, että on olemassa ns. Wyrd eli verkko/kudelma, jossa on…

Read More Read More

Esi-isien kanssa työskentely

Esi-isien kanssa työskentely

Halloween, samhain, pyhäinpäivä, alvablot yms. ovat päiviä, jolloin muistetaan ja kunnioitetaan erilaisin rituaalein esi-isiä. Usein ajatellaan, että se tarkoittaa samaa kuin jos työskentelisi esi-isien kanssa, mutta esi-isien kanssa työskenneltäessä ei ole kyse kunnioituksesta tai palvonnasta vaan, tasaveroisesta yhteistyöstä, jota tehdään tarvittaessa minä vuodenpäivänä tahansa, mutta harvemmin juuri esi-isien kunnioitukseen pyhitettyinä pyhinä. Tässä on siis pieni sävyero: esi-isien kunnioituksessa kunnioitetaan kaikkia tai tiettyjä esi-isiä, mutta nämä eivät välttämättä ole samoja, joiden kanssa työskennellään ja kyseessä ei ole sama asia. Tämän oivaltaminen…

Read More Read More

Yleisön pyynnöstä jatkoa tarinalle

Yleisön pyynnöstä jatkoa tarinalle

Tänä viikonloppuna on ihmetyttänyt blogin kadonnut ssl-suojaus, joka nyt korjattu ja hommia hieman rajoittanut kolme ampiaisenpistoa samassa kädessä. Oman aikansa vei myös viimeisten yrttien kerääminen ja kuivaaminen. Viimeisenä vuorossa oli vielä erä maahumalaa ja kasvihuoneessa levinneet minttu ja laventeli.  Minttu on muuten erinomainen maustekasvi ja piristää tukkoista oloa teen muodossa, mutta tiesittekö, että tee ennen nukkumaanmenoa myös tuo unia, jotka antavat henkistä ohjausta tai ovat jopa enneunia? Mintut myös suojelevat, siunaavat ja karkottavat pahaa. Laventelia taas käytetään nykyään tuoksupusseissa ja…

Read More Read More

Luut ja kallot

Luut ja kallot

Monien pakanoiden asumuksia koristavat erilaiset luut ja kallot ja osalla myös näiden lisäksi erilaiset täytetyt eläimet. Perinteisestihän ajatellaan, että tällaiset koristeet kertovat konservatiivisesta keski-ikäisestä lihaa syövästä ja metsästävästä miehestä, eivätkä siten tunnu sopivan animistisen ja mahdollisesti eriasteisen kasvissyöntiä harjoittavan nuorehkon naisihmisen asuntoon. Palataan tähän aiheeseen tuolla loppupuolella.  Haluan vielä varoittaa, että osa teksteistä voi olla liikaa herkemmälle lukijalle.  Kalloja ja luita löytyy hyvällä onnella vaikkapa marjastus- tai sienestysretkellä luonnon eliöiden jo valmiiksi puhdistamina. Tällä tavalla kerääminen vie kuitenkin helposti eliniän…

Read More Read More