Saamelaisten mytologia. Pentikäinen Juha ja Pulkkinen Risto
Kirja on täysin päivitetty ja uudelleen kirjoitettu laitos vuonna 1995 ilmestyneestä teoksesta Saamelaiset – Pohjoisen kansan mytologia.
Tämän teoksen kohdalla on mainittava, että tekijöinä ovat Suomen merkittävimmät pohjoisten kansojen mytologiaan perehtyneet henkilöt. Juha Pentikäinen on uskontotieteen emeritusprofessori ja muiden meriittiensä ohella merkittävä, jos ei merkittävin, pohjoisen kansanuskon ja saamelaisuuden tutkija. Hän on julkaisut kymmeniä tieteellisiä ja populaaritieteellisiä teoksia mm. Kalevalan mytologia, Kalevalan maailma, Suomalaisen lähtö: Kirjoituksia pohjoisesta kuolemankulttuurista, Samaanit: Pohjoisten kansojen elämäntaistelu, Pyhän merkkejä kivessä, Runolaulaja ja näkijä sekä Lars Levi Laestadius. Yksi mies, seitsemän elämää. Risto Pulkkinen puolestaan on Helsingin yliopiston uskontotieteen dosentti ja Lapin yliopiston pohjoisen etnografian dosentti sekä Suomen evankelisluterilaisen kirkon pappi, joka on perehtynyt suomalaiseen ja saamelaiseen kansanuskoon sekä pohjoisten kansojen mytologiaan. Hänen kynänsä on ollut tekemässä mm. teoksia: Suomalaisen kansanuskon sanakirjaja Suomalainen kansanusko.
Teos on tietokirja sanan varsinaisessa merkityksessä, ja siihen on kerätty näiden kahden hyvin merkittävän uskontotieteilijän laaja tietämys ja osaaminen aiheesta, mutta sen taustalla huokuu myös selkeästi voimakas oma mielenkiinto ja kenties jopa rakkaus saamelaisuutta kohtaan. Nimestään huolimatta teos ei sorru ylimalkaiseen kuvaukseen ainoastaan saamelaisten mytologiasta näennäisen irrallisena osana historiastaan, kuten niin usein mytologiasta kertovat teokset tekevät, vaan kirjassa käydään hyvin kattavasti läpi saamelaisuus identiteettinä sekä saamelaisuuden historia. Kirjan lopussa on myös yhteenveto, jossa koko kirjan anti tiivistetään pariin kymmeneen sivuun. En kuitenkaan suosittele oikaisemaan ja lukemaan vain yhteenvetoa, koska silloin menettää kaikki ne ainutlaatuiset legendat ja kertomukset, jotka tekijät ovat saamelaisten mytologiasta kirjaan keränneet. Näin eteläsuomalaisena ja kenties osittain eräänlaisessa täkäläisessä kuplassa elävänä, olen tuntenut ajoittain suurta ymmärtämättömyyttä mm. saamelaisten susi-, ahma-, kotka- ja ilvesvihaa kohtaan, mutta kirja avasi itselleni täysin uusia näkökulmia siihen, mistä tällainen suoranainen viha kumpuaa. Teos avasi myös monia muita näkökulmia.
Kirja siis auttaa ymmärtämään paremmin pohjoisen alkuperäiskansan ikivanhaa historiaa ja kulttuuria, jopa sellaista, joista ei ole aikaisemmin puhuttu. Kirjassa käsitellään laajasti saamelaisten historian lisäksi myös heidän kosmologiaansa, Jumalia ja muita tuonpuoleisia olentoja, antropologiaa, noaidilaitosta ja noaidirumpuja, uskomuksellista eläinmaailma sekä Lars Levi Lestadiuksen vaikutusta Lappiin ja saamelaisuuteen. Sisällysluetteloa voi halutessaan vilkaista täältä. Kirja jatkaa myös keskustelua tässä ajassa hyvin voimakkaana esillä olevasta toisten kulttuurin omimisesta eli kulttuurisesta appropriaatiosta sekä saamelaisten kulttuurisista oikeuksista.
Omasta näkökulmastani katsottuna Pentikäisen ja Pulkkisen ajatus shamaaniudesta, shamanismista ja uushamanismista ja niiden eroista on osittain syy siihen, miksi luen heidän kirjojaan. He ovat myös tiukasta tutkijaeettisestä otteestaan huolimatta avoimin mielin ja suhtautuvat kunnioituksella menneisiin traditioihin, laitoksiin ja mytologioihin.
Kirjailija: Pentikäinen Juha ja Pulkkinen Risto
Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Kirjan julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 557
ISBN 9789522229120