Pikaselitys seidristä

Pikaselitys seidristä

”Voisiko seidiä kuvata muutamalla sanalla ja onko nykyinen seid sama kuin saagoissa kuvataan? Miksi osa tietokirjailijoista sanoo, ettei sitä enää ole?”

Minusta on mukavaa, että te olette kiinnostuneita seidristä ja pyrin aina vastaamaan tavalla tai toisella esittämiinne kysymyksiin, mutta muutamalla sanalla en varmaan pysty seidriä kuvaamaan. Elämässä pitää kuitenkin olla haasteita, joten yritän esittää pikaselityksen kunhan muistatte, että tämä pikaselitys ei missään nimessä pidä sisällään kaikkea: Seidrin maailmankuva lähtee siitä ajatuksesta, että on olemassa ns. Wyrd eli verkko/kudelma, jossa on läsnä koko maailmankaikkeuden menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus. Niitä ohjaavat kolme Nornaa. On olemassa myös ns. Orlog eli laki miten asiat tässä verkossa on tarkoitettu menemään. Völva tai seidraaja osaa myös jonkin verran kutoa näitä kudelmia ja muuttaa tarvittaessa tätä Orlogia. Sauva, joka hänellä on usein käytössään, ei ole esimerkiksi lentämistä varten, vaan sillä kudotaan näitä kudelmia uusiksi (sauva on itseasiassa värttinä, ei taikasauva tai luuta). Syy miksi tätä kudelmaa ei sitten useammin ronkita on se, ettei lähtökohtaisesti ole terveellistä puuttua tähän orlogiin -yhteen osaan puuttuminen vaikuttaa koko verkkoon ja usein heijastusvaikutukset voivat olla täysin ennalta-arvaamattomia. Eli tässä, pikaselitys.

Kahteen muuhun kysymykseen sanoisin, että ei. Nykyinen seidr ei varmastikaan ole samanlaista kuin saagojen seidr viikinkien aikaan, koska maailma on eri, ja se tapa, jolla esimerkiksi völvat harjoittavat seidriä perustuu vanhoihin skandinaavisiin tietäjälaitoksiin eikä niinkään saagoihin. Aivan kuten suomalais-ugrilainen shamanismi perustuu vanhoihin suomalaisiin tietäjälaitoksiin. Eli ei se tieto, taito, osaaminen tai perinteet ole minnekään kadonneet.  Se tieto on kulkenut suusta suuhun, sukupolvelta toiselle ja elää jopa sellaisissa perheissä, joilla ei ole harmainta aavistustakaan mistä heidän ”hassut” uskomuksensa tulevat. Ne kaikki uskomukset, loitsut, taikauskot ja niiltä suojautumiskeinot, maailmankuvat ja ”yliluonnolliset” olennot, ja jopa arjessa käyttämämme sanat ja sananlaskut, ovat kulkeneet matkassa vuosituhansia.  Ne eivät vain koskaan ole mahtuneet pikaselityksiin, eivätkä siksi myöskään löydy kopioitaviksi saagoista, joissa seidriä kuvataan lähinnä hyvin lyhyesti sen harjoittajia kuvaamalla (völvat, Odin, Freija). Tässä on kenties se suurin syy siihen, etteivät ihmiset ymmärrä, ettei seidr ole kuollut.  Ja syy siihen, miksi sitä ”uudelleensynnytetään” eri tahojen toimesta. Sitä ei kuitenkaan tarvitse uudelleensynnyttää, koska se on ollut ja on edelleen elossa.  Uudelleensynnyttäminen tappaa sen vanhan sekä aidon ja tämä puolestaan on syy, miksi pidän tätä blogia.

Comments are closed.