Browsed by
Month: marraskuu 2018

Voimalaulu, syntylaulu, sielulaulu

Voimalaulu, syntylaulu, sielulaulu

Moni muistaa musiikintunnit ja laulukokeet, joissa joutui seisomaan luokan edessä ja laulaa lurittamaan pätkän tietystä laulusta opettajan arvostelevan katseen alla. Omalla kohdallani opettajan ilme ei nyt ollut ihan puhtaasti säälivä, mutta jotakin sinnepäin. Tai ainakin niin sen tulkitsin verratessani opettajan reaktiota luokan satakielen laulukokeeseen. Opettajan ilmeet vaikuttivat siihen, etten koskaan aikuistuttuanikaan laulanut mitään ääneen –en edes suihkussa tai auton ratissa. Uskoisin, etten ole ihan väärässä, jos sanon, että meitä laulurajoitteisia on melkoinen määrä tässä maassa. Kun 30 vuotta sitten päädyin…

Read More Read More

Onko Loki triksteri, lucifer vaiko Odinin alterego?

Onko Loki triksteri, lucifer vaiko Odinin alterego?

Loki on hahmo, josta saa aivan varmasti riidan aikaiseksi, mikäli hänet nostaa keskustelunaiheeksi aasauskoisten keskuudessa. Hän on hyvin ristiriitainen hahmo, ja jokainen tulkitsee hänet omista tarkoitusperistään lähtien. Riitoja välttääkseen monet aasauskoiset eivät yksinkertaisesti keskustele Lokista lainkaan ja kuulinpa taannoin jopa, ettei hänestä saa keskustella edes facebookin aasauskoisten suljetuissa ryhmissä. No, nyt puhutaan. Tämä syvästi ristiriitainen hahmo on osalle Thor-elokuvien luihukasvoinen komistus ja osalle saatanan korvike tai jopa ilmentymä. Shamanistisesti katsottuna hän ei ole kumpaakaan. Lokia ei pidetä seidrissä pahana, ilkeänä…

Read More Read More

Odin suuri shamaani ja simanmetsästäjä

Odin suuri shamaani ja simanmetsästäjä

Sain viime postaukseeni varsin kiperää palautetta, jossa epäiltiin, ettei ”kirjoittajalla ole kaikki muumit samassa laaksossa” ja olen toki jäävi arvioimaan muumieni mahdollista sijaintia, mutta muistuttaisin kuitenkin, että shamanistinen tapa katsoa maailmaa, saagoja, mytologioita ja jopa ihan arkielämää eroaa huomattavasti tavallisesta. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö tavallinenkin tapa luonnistu, mutta nyt olikin nimenomaan tarkoitus raottaa tätä shamanistista näkökulmaa erona esimerkiksi Wikipedian antamiin yleiskuvauksiin Skandinaavisista jumaluuksista sekä tavallaan sukeltaa syvemmälle niiden saagojen symboliikkaan ja maailmankuvaan eli mennä sinne ns. saagojen esoteeriseen maailmaan….

Read More Read More

Freija, Äiti Maa ja Skandinaavisen shamanismin jumalatar

Freija, Äiti Maa ja Skandinaavisen shamanismin jumalatar

Freijan olemassaolosta on löydetty viitteitä ajalta kauan ennen viikinkien aikaa ja jo rautakaudelta on löydetty kuvauksia naisjumaluudesta, jotka vastaavat myöhempien aikojen Freijan kuvausta. Suomessahan ei viikinkiaikaa tunnusteta aikakaudeksi lainkaan, vaan Suomessa hypätään suoraan rautakaudesta keskiaikaan tai myöhäisempään rautakauteen, mutta muualla Skandinaviassa ja Länsi-Suomessa rautakauden loppukaarretta kutsutaan kuitenkin viikinkiajaksi. Viikinkiaika ajoittuu ajallisesti noin vuosien 800-1050 välille ja jo ennen tätä ajanjaksoa on siis löydetty viitteitä Freijasta, muun muassa kivisiä pienoispatsaita, joiden epäillään esittävän nimenomaan Freijaa. En kuitenkaan käy tässä tällä kertaa…

Read More Read More

Jumaluudet eri Eddoissa

Jumaluudet eri Eddoissa

Taisin haukata melkoisen palan luvatessani kirjoittaa jumaluuksista Eddojen ja shamanismin näkökulmasta. Tämä on nimittäin aihealue, jonka käyn läpi kursseilla ja aina siis kasvotusten, koska aihe herättää hyvin paljon kysymyksiä ja keskustelua. On todella hedelmällistä keskustella ja, hienosti sanottuna, reflektoida näitä asioita ryhmässä, mutta kenties senkin aika vielä tulee. Juuri nyt olen nimittäin varailemassa tiloja tulevan kevään shamanismin peruskurssia ja seidrin perusteita varten sekä kesän rummun- ja sauvantekokurssia varten ja tarkoituksena olisi saada syksyllekin vielä syventävä seidrin jatkokurssi sekä esi-isä ja…

Read More Read More