Browsed by
Month: heinäkuu 2018

Jänis, kuolemattomuuden, noituuden ja kuun symboli

Jänis, kuolemattomuuden, noituuden ja kuun symboli

Rakastan kesää ja yritän olla valittamatta, mutta rajansa kaikella. Helle on niin sietämätön, ettei jaksa tehdä mitään ja ajattelukin tuntuu liian työläältä. Alun perin postauksen jäniksestä piti tulla heti kuunpimennyksen jälkeen, mutta aivot kieltäytyvät yhteistyöstä, ja kirjoittamisen sijasta olen löytänyt itseni viimeaikoina istumasta lähes apaattisena varjoisessa ja mahdollisemman tuulisessa paikassa. Tästä kyseisestä paikasta, jonka läheisyyteen olemme laittaneet matalia vesiastioita juoma- ja kylpyastioiksi eläimiä varten, on muuten oivallinen tilaisuus seurata  eläinten edesottamuksia ja se tuntuukin olevan ainoa, joka tuo tuulen ohessa…

Read More Read More

Punainen Kuu, verikuu, kuunpimennys

Punainen Kuu, verikuu, kuunpimennys

Tämän viikon perjantaina on tiedossa täydellinen kuunpimennys, jonka voi havaita sään salliessa koko maassa. Yhden tunnin ja 43 minuuttia kestävä pimennys on vuosisadan toiseksi pisin. Perjantain ja lauantain välisenä yönä nähtävän pimennyksen näyttävin osa on todellakin harvinaisen pitkä, sillä Kuu kulkee hyvin läheltä Maan varjon leveintä keskilinjaa ja pimennys kestää kokonaisuudessaan yli kuusi tuntia, josta Suomessa voi nähdä noin neljä ja puoli tuntia. Kuunpimennykset jaetaan kolmeen luokkaan: täydellinen kuunpimennys, osittainen kuunpimennys ja puolivarjopimennys. Kuunpimennykset tapahtuvat aina täydenkuun aikaan, jolloin Kuu on…

Read More Read More

Noituus on yhtä kuin feminismi, vai onko?

Noituus on yhtä kuin feminismi, vai onko?

Jumalattarien kunnioitus oli ihmisen aikojen alussa löydettyjen patsaiden ja maalausten perusteella hyvin suosittua painuen myöhemmin hieman unholaan, mutta meidän päivinämme jumalatarusko on taas tulossa yhä suositummaksi. Noituuden harrastajat, radikaalit feministit, okkultistit ja jopa kirkon liberaalimpi siipi ovat jumalattarista nykyään hyvin kiinnostuneita. Noituuden suosion kasvu itsessään voidaan osittain liittää 1900-luvulla vahvistuneeseen feministiseen liikkeeseen ja monet ikiaikaiset jumalattaret kuten Diana, Artemis, Hekate ja Freija voidaan nähdä ns. pyhän feminiinisyyden ilmentyminä. Noituuden taustalla on vielä tänä päivänäkin yhtä vahvana kuin esivanhempiemme aikaan kiinnostus…

Read More Read More

Itsetehdyt suitsukkeet

Itsetehdyt suitsukkeet

Muistan nuoruudestani ne voimakkaalle, suorastaan esanssisille öljyille haisevat tuoksuvat suitsuketikut, joita nuoruudessani eteeriset kaupunkilaisihmiset polttelivat kodeissaan. Vielä tänäkin päivänä saan niistä hirvittävän migreenin ja epämiellyttävän dejavu-fiiliksen. Suitsukkeilla on kuitenkin suuri merkitys rituaaleissa yms. ja siksi teen niitä itse. Osittain tuon itämaisen suitsuketikkuinhoni takia, mutta myös siksi, että niitä on todella helppoa tehdä itse. Helppouden lisäksi haluan myös tietää mistä suitsuke on tehty, mistä kerätty ja ettei se sisällä mitään ylimääräistä. Puhumattakaan siitä miten ihanaa on kierrellä niityillä ja kesäisissä metsissä -aah,…

Read More Read More

Pyhät paikat ja voimapaikat

Pyhät paikat ja voimapaikat

Muinaissuomalaisille luonto oli täynnä pyhiä paikkoja: isoja ja pienempiä kiviä, kallioita, vuoria, syviä ja kirkasvetisiä lähteitä sekä järviä, suonsilmiä, yksittäisiä uhripuita ja metsiä sekä lehtoja. Tänäkin päivänä pakanat etsivät ja löytävät voimapaikkoja sekä pyhittävät tiettyjä paikkoja. Luonnossa oleva pyhä paikka on usein jollakin tavalla huomiota herättävä luonnonmuodostelma, mutta yksittäiselle ihmiselle voimapaikka voi olla periaatteessa mikä tahansa paikka, joka tuntuu siltä, eikä paikan tarvitse olla muille mitenkään erikoinen. Viikinkiaikaan suomalaisten kuten muidenkin skandinaavisten alueiden perheet käsittivät elossa olevien lisäksi myös edesmenneet. Kalmistot…

Read More Read More