Punainen Kuu, verikuu, kuunpimennys
Tämän viikon perjantaina on tiedossa täydellinen kuunpimennys, jonka voi havaita sään salliessa koko maassa. Yhden tunnin ja 43 minuuttia kestävä pimennys on vuosisadan toiseksi pisin. Perjantain ja lauantain välisenä yönä nähtävän pimennyksen näyttävin osa on todellakin harvinaisen pitkä, sillä Kuu kulkee hyvin läheltä Maan varjon leveintä keskilinjaa ja pimennys kestää kokonaisuudessaan yli kuusi tuntia, josta Suomessa voi nähdä noin neljä ja puoli tuntia.
Kuunpimennykset jaetaan kolmeen luokkaan: täydellinen kuunpimennys, osittainen kuunpimennys ja puolivarjopimennys. Kuunpimennykset tapahtuvat aina täydenkuun aikaan, jolloin Kuu on Aurinkoon nähden vastakkaisella puolella maapalloa. Kuu pimenee, kun se on hetkellisesti radallaan Maan varjossa. Tämän kertainen pimennys on ns. täydellinen kuunpimennys eli Kuu kulkee kokonaan Maan täysvarjoon. Täydellisessä pimennyksessä Kuu muuttuu punertavaksi. Punaisuus johtuu siitä, että valo taipuu Maan ilmakehässä ja siitä katoaa sininen väri lähes kokonaan eli Kuu punertuu, kun vain pitkäaaltoiset punaisen ja oranssin sävyt pääsevät tunkeutumaan ilmakehän läpi täysvarjoon, mutta ilmakehän hiukkaset hajottavat lyhytaaltoisen sinisen valon, joten se ei yllä Kuuhun asti.

Täydellinen kuunpimennys on kenties yksi kauneimmista ilmiöistä, mutta esi-isämme eivät ajatelleet niin. Inkat esimerkiksi uskoivat Kuun punertavan värin johtuvan siitä, että vaarallinen jaguaari oli hyökännyt normaalisti kalpean Kuun kimppuun. Kiinassa verikuuta pidettiin pahaenteisenä merkkinä korkeammilta voimilta. Kiinalaisten uskomuksen mukaan punertava Kuu enteili aina nälänhätää tai kulkutauteja. Hupaintiaanit puolestaan ajattelivat, että Kuulla oli kaksikymmentä vaimoa ja koko joukko kotieläimiä. Jos Kuu ei hankkinut eläimille riittävästi ruokaa, ne hyökkäsivät isäntänsä kimppuun, jolloin Kuu alkoi vuotaa verta. Kolttasaamelaiset uskoivat, että kuunpimennyksen aiheutti Kuuta syövä peikko. Skandinaavisen mytologian mukaan Ragnarökissä Fenrir syö Kuun. Länsi-Afrikassa verenpunainen Kuu on edelleen merkki siitä, että Kuu on riidoissa Auringon kanssa. Raamatussa sanotaan puolestaan Kuun muuttuvan verenpunaiseksi maailmanlopun koittaessa. Jopa muumit ovat olleet punainen täysikuun armoilla tarinassa, jossa Hemuli onnistuu uskottelemaan punaisen Kuun putoavan Muumilaakson päälle tuhoten sen kokonaan. Kuunpimennys ja varsinkin punainen Kuu tiesivät siis satoja vuosia sitten ihmisille suurta tuhoa, sodan tai kulkutautien puhkeamista, viljan tuhoutumista tai karjan kuolemaa. Vielä tänäkin päivänä suomalaiset tunnistavat ajatuksen, jonka mukaan punainen kuu tuo tullessaan kuolemaa.
Omassa traditiossani kuunpimennys liittyy erityisesti jumalatar Helliin. Usein ajatellaan, jos siis kuunvaiheilla on omassa traditiossaan merkitystä, että vähenevänä kuu on ominaisuuksiltaan passiivinen, vähentävä, pienentävä sekä sammuttava ja sen ilmentymä on vanheneva nainen. Vähenevä kuu ei kuitenkaan edusta kuolemaa, kaaosta, karkottamista tai tuhoavuutta kuten kuunpimennykseen liittyvät voimat. Kuunpimennys on siis myös alan harrastajien piirissä erittäin voimallista aikaa. Osa pidättäytyy kokonaan magian harjoittamisesta kuunpimennyksen ja uuden kuun välisenä aikana, osa työstää tuona aikana erityisesti omia pelkojaan ja osalle kuunpimennyksen aika on kaikkein voimakkaimpien rituaalien suorittamisen aikaa. Tämä on itselleni sitä aikaa, jolloin rituaaleissa tulevat nimenomaan käyttöön yrtit kuten pujo ja koiruoho.
Suhtauduittepa punaiseen Kuuhun miten tahansa, niin suosittelen katsomaan sen kauneutta, jos ei muuta niin puhtaan esteettisestä näkökulmasta. Näin se Ursan mukaan näkyy:
