Tyr-riimu natsien omaisuutta?

Tyr-riimu natsien omaisuutta?

Uskonnollinen yhteisö Forn Sed Ruotsissa protestoi mahdollista Tyr-riimun, jota natsistinen Pohjoismainen vastarintaliike käyttää symbolinaan, käyttökieltoa vastaan. Forn Sed käyttää itse riimua uskonnollisessa merkityksessä ja haluaa nyt riimunsa takaisin natseilta.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (kuten myös sen yhteistyöjärjestön Suomen vastarintaliikkeen) lipuissa ja banderolleissa näkyy musta nuoli neliönmallisella pohjalla. Kyseessä on ns. Tyr-riimu. Samaa symbolia käyttivät aikoinaan natsisaksan Reichführerschulesta eli johtajakoulusta valmistuneet kansallissosialistit.

Tyr-riimu

Nyt lukuisten Pohjoismaisen vastarintaliikkeen marssien ja mielenosoitusten, joissa symboli on ollut näkyvästi esillä, jälkeen Ruotsissa halutaan kieltää kyseisen symbolin käyttö. Aikaisemminhan on jo kielletty natsien tunnetuimman symbolin, hakaristin (joka on hinduille pyhä symboli ja Suomessakin edelleen mm. Ilmavoimien käytössä oleva tunnus ja löytyy myös esim. presidentin lipustakin), käyttö kansanryhmää vastaan kiihottavana.

Osa on kuitenkin asettunut voimakkaasti kieltoa vastaan, mutta he eivät ole natseja vaan kuuluvat uskonnollisen yhteisön aseman saaneen Forn Sedin jäsenistöön. Forn Sed, joka aikaisemmin toimi nimellä Sveriges Asatrosamfund, on yhteisö, joka uskoo muinaisen skandinaavisen mytologian ja luonnonuskonnon mukaisiin jumaluuksiin ja henkiin.

Uskonyhteisö kertoo, että he käyttävät Tyr-riimua ja heille se ei ole natsistinen symboli vaan lahja jumalalta, kuten kaikki muutkin riimut. – Riimut ovat ruotsalaista kulttuuriperintöä ja osa kirjoitusjärjestelmää, jota monet vielä tänäkin päivänä käyttävät. Lisäksi riimut ovat yksi uskonnollisista työkaluistamme, sanoo yhteisön puheenjohtaja Bruse Persson.

Hänen mielestään on outoa, että halutaan kieltää symboli, jolla on niin pitkät historialliset juuret. – Se olisi omituista. Hakataanko samalla myös kyseinen riimu pois kaikista muinaisista riimukivistäkin?

Persson on tietoinen siitä, että riimua on käytetty natsien toimesta toisen maailmansodan aikana ja myöhemmin, mutta sen sijaan, että riimu kiellettäisiin, niin hän haluaa vallata sen takasisin natseilta. Hänestä tilanne on sama kuin Ruotsin lipun kanssa aikoinaan, jolloin heiluminen lipun kanssa leimattiin heti natsismiksi, mutta lippu vallattiin takaisin tavallisten ruotsalaisten symboliksi, ja saman hän haluaa tehtävän myös Tyr-riimun kohdalla.

Tyr on Skandinaavisen mytologian mukaan yksi aasajumalista. Mytologian mukaan Tyr menettää toisen kätensä Fenrir suden suuhun estääkseen maailman tuhoutumisen. –Tyr edustaa rohkeutta ja hän on oikeudenmukaisuuden jumala. On lähes huvittavaa, että natsit käyttävät riimua, joka edustaa oikeudenmukaisuutta, tasa-arvoa ja demokratiaa symbolinaan. Ilmeisesti natsit eivät osaa historiaansa, sanoo Bruse Persson.

Hän painottaa, että Forn Sed edustaa aivan muita arvoja kuin mitä natsit edustavat. – Seisomme demokratian sekä sukupuolisen ja etnisen tasa-arvon puolesta. Tämä on meidän tapamme protestoida sekä mahdollista Tyr-riimun käyttökieltoa, että natsismia vastaan. (vapaasti suomennettuna, https://www.metro.se/artikel/religiöst-samfund-förbjud-inte-tyrrunan-den-är-inte-nazistisk)

Sowilo riimu

Islannissa, jossa aasausko on yksi maan virallisista uskonnoista, käydään samaa keskustelua siitä voiko valtiovalta kieltää niiden käytön siksi, että ääriliikkeet ovat omineet ne käyttöönsä. Mitä tähän voi suomalaisena sanoa? Muuta kuin, että tämä keskustelu kuulostaa kovin tutulta. Natsithan ovat aikojen kuluessa omineet myös muutaman muunkin riimun, kuten Sowilon ja Othilan, joista Sowilo edustaa mytologiassa mm. valon voittoa pimeydestä, ja hyvän voittoa pahasta. Ironista sinänsä. Ovatko nekin kohta kieltouhan alla?

Othala riimu

Riimut ovat erittäin tärkeässä roolissa Pohjoismaisissa luonnonuskonnoissa ja niillä on syvä uskonnollinen merkitys käyttäjilleen. Se, että kyseisen riimun käyttö kiellettäisiin tekisi uskonnonharjoittamisen joko mahdottomaksi tai kielletyksi. Kielletyksi siis juridisessa tai sosiaalisessa mielessä. Nythän osa riimujen käyttäjistä joutuu jo varomaan, ettei vain tule leimatuksi natsiksi. Kiellon jälkeen tilanne pahenisi vielä tästäkin. Tilanne on sama kuin jos kristityiltä kiellettäisiin ankkurin (usko-toivo-rakkaus-symboliikka) tai kalan käyttö.

Meillä ei Suomessa ole virallistettua aasauskoista yhteisöä, joka lähtisi puolustamaan riimujen takaisinottoa ääriliikkeiltä, joten jäämme huolestuneina seuraamaan, miten muualla Pohjoismaissa käy.

Comments are closed.