Thor

Thor

Thor on Odinin sekä jättiläis-syntyisen maanjumalattaren Jördin (tunnetaan myös nimellä Fjörgyn) poika ja ukkosen jumala. Thorin tärkein tehtävä on ylläpitää järjestystä kosmoksessa ja maailmassa. Thor kasvoi nopeasti isoksi ja vahvaksi ja hän ihmetytti vanhempiaan jo pienenä heittelemällä kymmeniä karhunnahkapaaleja. Thor oli pienenä hyväluonteinen, mutta hänen kerrotaan välillä saaneen suunnattomia raivokohtauksia, joiden aikana hän oli hyvin vaarallinen ja hänen äitinsä, kykenemättömänä vastaamaan näihin kohtauksiin, lähetti Thorin kasvatettavaksi Vingnirin (Siivekäs) ja Hloran (Kuumuus) luokse. Näitä kasvattivanhempia on pidetty mytologiassa elosalamien henkilöityminä. Loppujen lopuksi kasvattivanhemmat saivat Thorin kasvatettua niin viisaasti, että jumalat palkitsivat heidät suuresti ansioistaan ja Thor itsekin on hyvin tietoinen kaikesta, jonka hän oli kasvattivanhemmilleen velkaa ja osoittaakseen heille kunniaa hän käyttää nimessään usein jommankumman nimeä liitteenä. Saavutettuaan tarpeeksi ikää ja viisautta Thor palasi Asagårdiin muiden jumalien luokse. Hän sai asunnokseen Thrudheimin tai Thrudvang alueelta Bilskirne nimisen palatsin, joka on jumalien asunnoista suurin ja hienoin. Thorilla on palvelija Tjalve ja palvelijatar Röskva, jotka ovat usein mukana Thorin retkillä.

Hän on ihmisten väkevä turva ja aina valmis myös puolustamaan ihmisiä. Thor on aikuistuttuaankin herkkä suuttumaan ja hän sinkoaa vasaraansa, Mjölniriä (murskaaja) pitkin taivaankantta, jolloin taivas jyrähtelee ja maa järkkyy. Thorilla on vasaransa lisäksi Járngreiprit tai Járnglófit, joka tarkoittaa rautahanskoja. Proosa Eddan Gylfaginningissä kerrotaan, että Thor tarvitsee hanskoja pystyäkseen pitämään kiinni vasaransa lyhyeksi jääneestä varresta. Varren lyhyyden Snorri puolestaan kertoo johtuvan siitä, että vasaraa takonutta kääpiötä puri paarma silmään ja tämä ei nähnyt tehdä vartta kunnolla. Lokin tiedetään esiintyneen usein paarmana ja kenties juuri Loki olikin Mjölnirin takomisen sabotoinnin takana. Näiden lisäksi Thorin kerrotaan omistavan maagisen voimavyön nimeltä Megingjörð. Vyön voimaa voi säätää, joko kiristämällä tai löysäämällä sitä. Thor pitää vasarallaan maailmankaikkeuden tasapainoa uhkaavat huurrejättiläiset kurissa ja taistelee demoneja vastaan. Hän varjelee myös ihmisten ja jumalien hautarauhaa. Kristinuskon tunkeutuessa Norjaan ihmiset turvautuivat lähinnä Thoriin ja hän onkin ollut viikinkien jumalista pohjoisessa suosituin. Hänen vasaransa vastasi tuolloin kristittyjen ristiä ja vielä tänäkin päivänä asatruta tunnustavat käyttävät hyvin yleisesti Thorin vasaraa symbolinaan.

Thorin vaunuja vetävät vuohet Tanngniostr (se joka kiristelee hampaitaan) ja Tanngrisnr (se jolla on suuret raot hampaiden välissä), joiden hampaista ja kavioista sinkoavat salamoita hänen ajaessaan taivaankannella.

Runossa Thryrmistä Thor herää ja huomaa vasaransa kadonneen. Hän kutsuu Lokia ja he käyvät yhdessä hakemassa Freijalta tämän höyhenpuvun. Loki lentää sen avulla jättiläisten maahan ja saa selville Thryrm-jättiläisen varastaneen vasaran ja vaativan Freijaa puolisokseen vasaran palauttamisesta. Freija kieltäytyy kuitenkin tarjouksesta, jolloin Heimdallr ehdottaa, että Thor pukeutuisi Freijaksi. Thor ei ilahdu ehdotuksesta, vaan kokee sen uhkaavan miehisyyttään. Loki kuitenkin suostuttelee hänet lähtemään matkalle ja pukeutuu itse morsiusneidoksi. Hääpidoissa Thryrm ihmettelee kun ”morsian” pisteli poskeensa kokonaisen härän, kahdeksan lohta ja kaikki naisille tarkoitetut pikkuherkut sekä huuhteli ruokansa alas tynnyrillisellä viiniä. Loki selittää valtavan ruokahalun johtuvan siitä, että ennen häitä Freija oli ollut liian hermostunut, ja ettei hän ole voinut syödä tai nukkua kahdeksaan päivään. Viimein vasara tuodaan Thorille morsiuslahjaksi, ja Thor sieppaa sen ja tappaa kaikki läsnä olleet jättiläiset. Thorilla on Eddassa monia nimiä, kuten;

Ásabragr, Àsa-Thor: Aasavaltias. Atli: Kauhea. Björn: Karhu. Einridi, Eindridi: Hän, joka ratsastaa/hallitsee yksin. Ennilangr: Hän, jolla on suuri otsa. Hardveurr: Vahva jousimies. Hlóridi, Hlórridi, Hlorridi: Äänekäs ratsastaja. Rymr: Ääni/Äänekäs. Sönnungr: Valittu. Véthorn: Pyhän suojelija. Véudr, Vèodr, Vèurr: Pyhän suojelija, Pyhimimys. Vignir: Nimi, jota Odin käytti pojastaan Eddan runoissa. VingiThor: Taistelija-Thor, Pyhimys. Öku-Thor: Rattailla ajava Thor, ajava Thor.

Thorille perustettiin useita temppeleitä ja hänen suosionsa palvonnan kohteena ylitti erityisesti viikinkiajan lopussa jopa itsensä Odinin. Odinin palvonnan mukaisesti myös Thorilla oli yksi päivä viikossa, joka oli pyhitetty hänen palvontaansa eli torstai ”torsdag”.  Yule eli joulunaika oli erityisesti Thorin kunniaksi viettävää aikaa. Yulen aikana ihmiset polttivat tammipölkkyjä.

Ulkoisilta ominaisuuksiltaan Thoria on kuvattu suureksi, lihaksikkaaksi ja punahiuksiseksi ja –partaiseksi.

Comments are closed.