Tervetuloa vihdoinkin avatuille sivuilleni

Tervetuloa vihdoinkin avatuille sivuilleni

Olen völva. Seidrin harjoittaja. Seidriä kutsutaan myös skandinaaviseksi shamanismiksi, mutta minulle se on tietoa, joka ylittää keinotekoiset maantieteelliset tai historialliset rajat. Osa kutsuu sitä skandinaaviseksi mytologiaksi tai uskonnoksi, mutta minulle se ei ole uskonto vaan paremminkin psykologis-filosofinen maailmankatsomus pienellä twistillä fysiikkaa. Uskon animismiin, luonnon pyhyyteen ja siihen, että kaikki on yhteydessä kaikkeen. Uskon myös siihen, että ihmisen yksilöllisyys on harhaa, koska hän on osa suurempaa kokonaisuutta, henkeä, johon hän myös maallisen vaelluksensa päätteeksi palaa.

Olen ollut tällä polullani kauan. Lähes neljännesvuosisadan, mutta vasta nyt viimeisten kuuden vuoden aikana kaikki ne sadat tuhannet kohtaamiset, jotka minulla on ollut ilo tämän elämäni aikana kokea ja jotka ovat muokanneet minua kaikkein voimakkaimmin tällä polulla, ovat saaneet minut ymmärtämään, että osa polkuani on jakaa se toisten kanssa. Polkuni on vastata siihen kaipuuseen, joka nykyihmisellä on juurilleen ja siihen tiedonjanoon, joka on ollut olemassa jo kauan ennen esi-isiämme tai minkään uskonnon syntyä.

Seidr on skandinaavinen traditio ja se pohjautuu voimakkaasti viikinkien aikaiselle maailmankuvalle. Nykyään sitä uskontoa kutsutaan asauskonnoksi. Jos olet nähnyt Avengers tai Thor –elokuvia, niin tietänet ainakin noin pääpiirteissään mistä puhun. Tosin, voin vakuuttaa sinulle, ettei niillä elokuvilla ole mitään tekemistä sen vanhan mytologian ja jumaluuksien kanssa, johon esi-isämme uskoivat.

Seidr siis pohjautuu viikinkiajan maailmankuvalle, mutta se ei ole uskonto eikä missään tapauksessa edes uskonnonharjoittamista. Suurin osa nykyään asauskoa harjoittavista ei harjoita seidriä lainkaan ja toisaalta seidriä voi harjoittaa myös täysin ilman suoraa kytköstä asauskoon, mutta mikäli maailmankuva eroaa täysin asauskon vastaavasta, niin voi miettiä onko silloin kyseessä seidr vaiko harjoittaako itseasiassa shamanismia?

Miten seidr ja shamanismi sitten eroavat toisistaan? Seidriä ei voi harjoittaa ilman vahvaa shamanismiosaamista ja seidriään voi kehittää ainoastaan harjoittelemalla shamanistisia taitojaan eli yhteyttään henkiauttajiin, matkaamistaitojaan ja kykyään hallita voimaa.  Periaatteessa seidr ja vaikkapa ns. ydinshamanismi eivät juuri eroa toisistaan, kyse on käytännössä vain eroista maailmankuvassa ja rituaaleissa. Seidr koostuu perinteisesti neljästä asiasta: sauvasta, laulusta, istuimesta ja hengistä. Siinä koko seidr kiteytettynä!

Käytännön oppiminen onkin sitten ihan eri juttu. Puhutaan parhaimmillaankin vuosista.

 

Vastaa