Somemaailma shamanistisen polun vastauksien antajana

Somemaailma shamanistisen polun vastauksien antajana

Bloginpito todella venähti tällä kertaa.  Muutamia pidempiä taukoja on ollut aiemminkin ja aina syy on ollut jotakuinkin sama ­eli tarve ottaa etäisyyttä somemaailmasta.  En ole lukenut tai vastaillut sähköposteihin, päivittänyt facea tms. ja se on tehnyt eetvarttia. Tosin elämä on usein kovin sarkastista ja somepaasto päätyi vieläkin tiukempaan somessa roikkumiseen, kun näin sosiaalisen eristäytymisen aikakautena ei ole muuta keinoa pitää yhteyttä ihmisiin kuin somettamalla. Olen kahlannut mm.  facea läpi ja se on käynyt lähes työstä, kun mielenkiintoisia postauksia ja tapahtumia oli päässyt kertymään tuhansia puolessa vuodessa.  Surukseni suurin esikuva Pentti Linkola on siirtynyt tästä ajasta iäisyyteen, Harnerin coreshamanismi (jonka jokainen blogia seurannut tietää nostavan minulla niskakarvat pystyyn) on kurssimuotoisena rantautunut Suomeen ja korona on tietty kaikkien huulilla. Hieman on huvittanut lukea postauksia, joissa epäillään Äiti Maan käyneen vastaiskuun maailman ylikansoittumista ja huonosti käyttäytyviä ihmisiä kohtaan koronan avulla ja samaan hengenvetoon (ja usein vielä samat ihmisetkin) postataan kutsuja ihmisille somerumpusessioihin, joiden tarkoituksena on parantaa kyseinen virus ja parantaa ihmishenkiä –pieni ristiriita sanoisin, mutta kukin tyylillään.

Somessa roikkuessani olen myös huomannut, että erilaiset noita, shamaani ja luonnonuskontoryhmät ovat huomattavasti kasvaneet. Kirjoitin siitä muistaakseni jo vajaa vuosi sitten, mutta siihen verrattuna sanoisin, että kiinnostus on jälleen reippaasti lisääntynyt tai ainakin hakeutuminen näihin ryhmiin. Suomessa ei varmaan edes 1960- ja 1970-luvun hippivuosinakaan ollut näin paljon shamaaneja, tietäjiä, näkijöitä, parantajia, välittäjiä, meedioita, enkelikuiskaajia, yksisarvishoitajia, energiahoitajia, noitia ja astraalimatkaajia kuin nyt. Henkilökohtaisesti koen tällaisen henkisyyden lisääntymisen hienona, koska se usein myös muuttaa ihmisen suhtautumista luontoon ja kanssaihmisiinsä, mutta tiedän sen herättäneen hieman negatiivisempiakin ajatuksia meissä vanhemmissa polkujen kulkijoissa. Olen tätäkin asiaa pähkäillyt jossakin blogikirjoituksessa vuosien saatossa, mutta koska en pidä omien kirjoitusteni lukemisesta, niin en nyt etsi sitä tähän linkitettäväksi. Syitä miksi uusiin innokkaisiin polkuilijoihin saatetaan vanhempien kulkijoiden keskuudessa suhtautua hieman nihkeästi, on varmasti monia, ja monet niistä syistä kenties kertovat enemmän meistä nihkeilijöistä kuin uusista ja innokkaista, mutta ehdottomasti suurin syy nihkeilyyn on uusien ja innokkaiden suhtautumisessa vuorovaikutukseen henkimaailman kanssa.

Yritän vähän avata tätä, koska se varmasti kuulostaa monien uusien ja innokkaiden korvissa äärimmäisen oudolta. Eli uuden ja innokkaan kysymys, joka on somessa muotoiltu esimerkiksi näin: ”Tapasin tänään kävelylenkillä ketun ja illalla näin ketuista unia. Voisiko kettu teidän mielestänne olla minun voimaeläimeni ja mitä se symboloi?” saa välittömästi muut uudet ja innokkaat kaivamaan kysymyksestä innostuneena vastauksia eläinkorttipakoistaan tai netin uumenista, sivustoilta, joissa kerrotaan mitä mikin eläin symboloi. Ja vanhat nihkeilijät pudistavat päätänsä ja miettivät, miksi asiaa kysytään somessa, eikä eläimeltä (hengeltä) itseltään. Voimaeläin, tai miksi sitä haluaakaan kutsua, on henki, ja sen kanssa keskusteleminen on näiden henkisten polkujen kulkemisessa se kaiken a ja o. Suora vuorovaikutus henkimaailman kanssa on se olennaisin juttu koko tässä genressä ja sitä ei voi opetella millään muulla tavalla kuin ottamalla yhteys siihen tai antamalla sen ottaa yhteys sinuun. Jos tämä kettu on sinun voimaeläimesi tai siis henki, joka lähestyy sinua ketun muodossa, niin se on todennäköisesti jo itsessään yritys yhteyden avaamiseen henkimaailman puolelta. Älä siis kysy ensimmäisenä vastauksia muilta ihmisiltä, vaan kysy sitä tältä sinua lähestyneeltä hengeltä. Jos haluat oppia shamanistisella polulla kulkemista, niin tämä suora vuorovaikutus on se, joka sinun täytyy oppia, muuten et polullasi pääse eteen etkä taaksepäin.

Vastoin yleisiä oletuksia, niin yhteyden voi ottaa ja saada muillakin tavoin kuin rummuttamalla kuten esimerkiksi meditoimalla, rauhoittumalla sohvassa, luonnossa liikkumalla tai oleilemalla, juoksemalla, hyräilemällä, laulamalla, riimuja mantran lailla hokemalla, nukkumalla, heräämällä suden aikaan aamuyöllä yms. yms. Konstit ovat monet sanoi mummo, kun kissalla pöytää pyyhki ja vaihtelu virkistää sanoi kissa, kun mummolla pöytää pyyhki. Kyse on ihmisen ja henkimaailman välisestä vuorovaikutuksesta ja miten se tapahtuu ei ole kenenkään muun ihmisen määriteltävissä.  Se mikä toimii minulla ei välttämättä toimi sinulla ja päinvastoin. Toki on muutamia tapoja, joiden on huomattu toimivan helpommin, kuten juuri rummuttelu, laulu, tanssi, helistimen käyttö, erilaiset yrtit tai jopa sienet, mutta nämä eivät ole niitä ainoita tapoja. Jokaisella on se oma helpoin tapa kommunikoida tai saada yhteys henkimaailmaan ja kenties sen ketun ilmestymisen tarkoitus onkin juuri sen oppiminen, että mikä on juuri sinulle se ominaisin tapa saada yhteys. Nämä henkimaailman antamat opetukset ovat shamanismissa myös eräs hyvin olennainen asia, tai itse sanoisin, että jopa se kaikkein olennaisin. Opettajat eivät siis kaikki ole ihmisopettajia, vaan henkimaailma opettaa polun kulkijaa ja kaikilla shamanistisen polun kulkijoilla on henkimaailmassa vakiintunut tai pysyvämpi opettajakin kaikkien muiden satunnaisempien henkiauttajien ohella.

Somessa on toinenkin huono puoli kuin se, että se saa ihmisen hakemaan edellä mainittuja liian helppoja ratkaisuja, nimittäin se, että toisten tarjoamat ratkaisut eivät välttämättä ole oikeita tai edes rehellisiä ja saattavat perustua joko egoiluun tai tahalliseen haluun johtaa harhaan. Osa ihmisistä postailee mitä ihmeellisimpiä ja intiimeimpiä juttuja aina alttareistaan, rituaaleistaan suorittamiinsa loitsuihin, ja osa kannustaa käyttämään psyykkeeseen vaikuttavia aineita kuten sieniä tai yrttejä helpottamaan vuorovaikutusta henkimaailman kanssa ja osa kertoo, miten suojautuminen on merkki pelosta ja siksi suojautumisia ei tarvitse tehdä. Tällaisia lukiessa vanha nihkeilijä miettii, että mikä on motiivi tällaisten kommenttien takana? Onko kyseessä oma tietämättömyys, kokemattomuus, halu pönkittää omaa egoaan (liittyy hyvin usein kokemattomuuteen) vai haluavatko nämä ihmiset tahallaan johtaa harhaan uusia polkunsa etsijöitä? Mikä tahansa motiivi onkaan, niin tällaiset ohjeet ovat vaarallisia. En tunne yhtäkään shamanistisella polulla pidempään kulkenutta, joka suostuisi jakamaan someen henkilökohtaisia alttarikuviaan, rituaalejaan tai loitsujaan ja ne muutamat, jotka olen nähnyt, ovat olleet lähinnä performansseja tai opetusmielessä tehtyjä esityksiä. Alttarit, rituaalit ja loitsut ovat syvästi intiimejä ja henkimaailman läsnäolessa suoritettuja toimintoja, joita ei ole lupa ilman heidän suostumustaan jakaa, ja he antavat äärimmäisen harvoin siihen luvan. Henkimaailman kanssa toimineet myös tietävät, että kaikki henget eivät ole yksisarvisten henkiä tai ajatus, jonka mukaan rakkaus houkuttelee rakkautta, ei henkimaailmassa aina toimi, vaan joukkoon mahtuu paljon sellaisiakin henkiä, joiden tarkoitusperät eivät ole rauha ja rakkaus ja suojautuminen on tervettä ja se on osattava. Sienet ja muut pään sekoittavat kasvit ja mömmöt (jotka siis ovat kasvien henkiä, mutta siitä joku toinen kerta enemmän) voivat puolestaan kokeneilla shamaaneilla yms. toimia pieninä annoksina tietyissä tehtävissä, mutta jos vasta-aloittelija vetää päänsä sekaisin ja lähtee ensimmäiselle matkalleen ilman kokenutta shamaania tms. vierellään, niin reissu voi päätyä psykiatriselle. Kukaan vastuullinen ja riittävästi todellista kokemusta omaava ei lähde suosittelemaan tällaisia aineita kenellekään vasta-alkajalle. Piste.

Somessa on kuitenkin mukana paljon ihmisiä, joiden shamanistinen ja/tai noituuteen liittyvä tietotaito, osaaminen, omistautuneisuus, yhteys henkimaailmaan (sekä sen kunnioitus) ja halu opastaa uusia ja innokkaita polunkulkijoita, mutta miten heidät tunnistaa? Tämä on vaikea kysymys ja vasta-alkajalle lähes mahdoton rasti. Sanoisin, että ainakaan ei kannata ensimmäiseksi hakeutua niiden seuraan, jotka ovat valmiita vastaamaan hyvin henkilökohtaisiin kysymyksiisi avoimesti somessa tai niiden seuraan jotka alkavat kyseenalaistamaan tai inttämään kanssasi. Jos hän pyytää sinua ottamaan kysymyksesi kanssa yhteyttä yksityisviestillä, niin se kuulostaa jo huomattavasti luotettavammalta. Ja jos hän vastaa kysymykseesi: ”kysy henkimaailmalta” sen sijaan, että alkaa itse päteä, niin hän mitä todennäköisimmin on ehtaa kamaa.

 

Comments are closed.