Skadi, talven ja metsästyksen jumalatar

Skadi, talven ja metsästyksen jumalatar

Talvi on saapumassa ja skandinaaviseen mytologiaan liittyvistä jumaluuksista Skadin aika on alkamassa. Mytologiassa myös Hel, Loki ja Odin liitetään talveen, ja ikivanhan ajatuksen mukaan esimerkiksi pitkään kevääseen jatkuvat lumimyräkät johtuvat siitä, ettei Odin halua luovuttaa ja antaa kevään (Freijan ja Frein) tulla. Odinista ja Lokista olen kirjoittanut jonkin verran ja heistä löytyy pilvin pimein tarinaa, mutta Skadi on joutunut taipumaan suositumpien sisariensa Freijan ja Friggan edessä. Skadi on kuitenkin mytologiassa ja siihen perustuvassa uskossa hyvin tärkeä hahmo, koska hän on talvi ja hyvin tärkeä osa luonnon kiertokulkua. Helliä pidetään usein talven jumalattarena ja tämä perustuu siihen, että kuolema linkitetään talveen, mutta Hel ei mytologian mukaan tuo, tai ole, talvi. Skadi puolestaan tuo hyiset tuulet, lumen ja jään. Hän on myös metsästyksen jumalatar.

Skadi tai Skaði on jotun eli jättiläisnainen, jonka isä oli Tjatse. Tjatse, joka oli jättiläinen siis itsekin, lenteli eräänä iltana valtavan kotkan hahmossa ja sattui lentämään leiripaikan yli, jossa Odin, Loki ja Hönir  olivat paistamassa häränlihaa. Tjatse laskeutui lähimpään puuhun ja tilaisuuden saadessaan nappasi parhaimmat palat härästä. Tästä suuttuneena Loki heitti häntä keihäällä. Haavoittunut Tjatse nappasi Lokin mukaansa ja lupasi päästää tämän vasta kun Loki lupasi antaa vastineeksi Idunnin ja tämän maagiset omenat (pitävät jumaluudet nuorina). Ilman omenia jumaluudet alkoivat kuitenkin nopeasti vanheta ja he pakottivat Lokin hankkimaan Idunnin ja omenat takaisin. Loki haki pukeutuneena Freijan haukanasuun/muotoon, jumalattaren takaisin, mutta Tjatse lähti seuraamaan heitä ja päätyi lopulta Thorin tappamaksi. Odin viskasi tapetun Tjatsen silmät taivaalle ja erään tulkinnan mukaan näin saivat aurinko ja kuu alkunsa, mutta myöhäisempien tulkintojen mukaan silmistä tulivat taivaan tähdet.

Isänsä kuolemasta suuttunut Skadi pukeutui rengashaarniskaansa sekä kypäräänsä ottaen mukaan keihäänsä sekä jousensa ja lähti kostamaan aasajumalille isänsä kuoleman.  Aasat kuitenkin tarjosivat koston sijasta Skadille mahdollisuutta valita korvauksena puoliso heidän joukoistaan, mutta Skadin oli tehtävä valintansa vain esiin pilkistävien jalkojen perusteella. Skadin toiveena oli löytää jalkojen seasta Odinin kauneimman pojan Baldrin jalat, mutta epäonnekseen Balrin jalat eivät kuitenkaan olleet yhtä kauniit kuin muu osa kroppaa ja Skadi valitsi väärin. Kauneimpien jalkojen omistajaksi osoittautuikin merenjumala Njord.  Avioliitosta ei tullut kovinkaan onnellista, koska Njord kaipasi jatkuvasti merta sekä lokkeja ja Skadi puolestaan vuoria ja susia. Skadin eräs nimi muuten on Ǫndurdís, joka viittaa nimenomaan vuoristossa metsästävään naiseen. Pariskunta yritti tehdä kompromissin ja elää yhdeksän vuorokautta merellä ja toiset yhdeksän vuorokautta vuoristossa, mutta sekään ei auttanut ja lopulta pari erosi. Myöhemmin Skadi sai Odinin kanssa useita poikia, mutta päätti kuitenkin asustella yksikseen isänsä tiluksilla vuorilla hiihtäen ja metsästäen. Lokia hän vihasi tämän elämän loppuun saakka ja sai lopulta mahdollisuuden kostaa tälle, kun Loki vangittiin. Skadi toi Lokin kiusaksi vankityrmän kattoon käärmeen, joka tiputti jatkuvana vanana myrkkyä Lokin kasvoille. Luonteeltaan Skadia kuvataan villiksi, armottomaksi ja hyvin tiukaksi jumaluudeksi. Hän puhaltaa jäistä tuulta puhuessaan, eikä hänen kerrota koskaan hymyilevän tai nauravan. Osa pitää Skadia ja Artemista sama jumalattarena, ja on pakko myöntää, että heissä on enemmän yhdistäviä kuin erottavia tekijöitä –jos ei sitten hyistä talvea ja sen hallitsemista pidetä erottavana tekijänä.

Aivan pian lumi peittää pohjolan ja kun seuraavan kerran tunnet kylmän viiman poskillasi ja lumi narskuu askeliesi alla, niin pysähdy hetkeksi ja kuulostele, josko voisit kuulla suksien sivakoinnin tai vapautuvan jousen pamahduksen, tai kenties näet syrjäsilmällä hänen susiensa juoksevan jossakin puidenrunkojen lomassa.

Comments are closed.