Matka muinaiseen Suomeen, Ilari Aalto ja Elina Helkala

Matka muinaiseen Suomeen, Ilari Aalto ja Elina Helkala

Suomalaiset lähtevät helposti ulkomaille ihastelemaan muinaisten kulttuurien jälkiä unohtaen kokonaan, että Suomessakin on kymmeniä tuhansia kiinnostavia muinaisjäännöskohteita. Suomalaiset muinaisjäännökset eivät ehkä ole yhtä mahtipontisia kuin Kreikan marmoritemppelit, mutta eivät kotimaisetkaan muinaisjäännökset jätä kylmäksi.  ” Näin sanoo arkeologi Ilari Aalto.

Ja miten oikeassa hän onkaan. Niin oikeassa, että on kirjoittanut puolisonsa muinaistekniikan artesaani Elina Helkalan kanssa kirjan aiheesta. Tai oikeastaan kaksi kirjaa. Ensimmäinen kirja Matkaopas keskiajan Suomeen julkaistiin 2015. Sen aiheena oli aikamatka aikaan, jota ei tavallaan edes ollut, koska ei ollut Suomeakaan. Kirja on kuitenkin mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä. Odotukset olivatkin korkealla pariskunnan uusimman kirjan kohdalla.

Tänä vuonna he julkaisivat kirjan Matka muinaiseen Suomeen. 11 000 vuotta ihmisen jälkiä. Kirja kertoo Suomesta, tai alueesta, jota me kutsumme Suomeksi, historiasta aina 11 000 takaa tähän päivään. Juuriensa ja historiansa intohimoiselle ahmijalle kirja oli tietysti pakko, mutta toki valitsin kirjan senkin perusteella, että sitä mainostettiin houkuttelevalla kysymyksellä: Oliko Suomessa viikinkejä?

Ajattelemme helposti, että muulla maailmalla on kyllä historiansa, mutta emme kykene näkemään omaamme Ruotsin valtaa kauemmaksi, vaikka olemme taapertaneet täällä Suomen maalla ihmisen näkökulmasta ikuisuuden. Maamme on täynnä muistomerkkejä vaelluksemme ajoilta, kunhan vain osaamme niitä nähdä ja etsiä. Kirja kertoo mistä näitä muinaismuistoja kannattaa lähteä katselemaan ja etenkin mitä merkkejä luonnossa kannattaa tarkkailla. Tuhansien vuosien aikana suuri osa ihmisten historiallisista jäljistä on peittynyt kasvillisuuteen, mutta kirjassa on runsaasti kuvia maastoista, joiden avulla kerrotaan mitä konkreettisesti pitää etsiä. Tämä, kuten edellinenkin kirja, toimii matkaoppaana ja sen avulla voi suunnistaa konkreettisesti muinaisille paikoille. Kirja kertoo mm. Lapin seidoista, jatulintarhoista, pyhistä lähteistä, muinaislinnoista, linnavuorista, Porvoon asemakaavoista ja hautapaikoista. Vain muutamia luetellakseni. Ahdistavaa oli ajoittain kirjaa lukiessa tajuta, miten paljon tuhoamme tietoisesti muinaista historiaamme, mutta vieläkin useammin teemme sitä vahingossa, tietämättömyyttämme.

Historian rakastajalle tämä kirja on lähes täydellinen.  Siinä on asiantunteva, mutta samalla rento kerronnallinen ote ja kuvitus, joka tukee kirjoitusta. Näin ei todellakaan kaikissa tietokirjoissa ole ja toinen asia, johon kiinnitin huomiota, oli se, ettei kirja ollut valtavasta tietomäärästään huolimatta täytteen tupatun tai ahtaan oloinen. Visualisti löytää varmasti kirjahyllystäänkin kirjalle paikan, koska kirjan ulkoasukin on kaunis. Uskoisin, että jopa ihminen, joka suhtautuu nihkeästi historiaan, löytää tämän kirjan avulla itsestään pienen henkisen arkeologin.

Koska omakohtaisesti koen, että viikinkiajan tutkiminen Suomessa on jäänyt täysin lapsipuolen asemaan ja tutkijoiden intohimot ovat täällä keskittyneet vain kivikauteen ja keskiaikaan, niin suosittelen katsomaan ruotsalaisen dokumentin Itämerensuomalaisista viikinkiaikana.

 

Kirjailija: Ilari Aalto ja Elina Helkala

Kieli: suomi

Julkaistu:2017-01

ISBN:9789523003286

Kustantaja: Atena

Sivumäärä:264

Comments are closed.