Loki

Loki

Loki on skandinaavisen mytologian jumalista kenties tutkituin ja hänen kahtiajakoisuutensa hyvään ja pahaan on kiehtonut tutkijoita ympäri maailmaa. Loki on jättiläissukuinen jumala. Loki on jättiläisten Laufeyn ja Farbautin poika, jonka Odin myöhemmin adoptoi Asagårdiin. Lokia kuvaillaan komeaksi, nokkelaksi, mutta myös ilkeämieliseksi ja kieroksi muodonmuuttajaksi. Loki ei alkujaan ollut paha, vaan varsin hyväntahtoinen. Hän esimerkiksi estää jättiläistä kaappaamasta jumalatar Freijaa ja auttaa monta kertaa ukkosen jumalaa Thoria. Ennen pitkää Loki katkeroituu huomatessaan, etteivät jumalat pidäkään hänestä. Myöhemmin Lokista tulee muiden jumalien vihollinen ja hän käynnistää Ragnarökin.

Lokilla on hyvin tärkeä rooli skandinaavisessa mytologiassa, koska hän toimii tapahtumien alullepanijana. Lokin jälkeläisilläkin on suuri rooli Yggdrasilin kosmologiassa. Hän avioituu Angrboda-jättiläisen kanssa ja heidän lapsiaan ovat Jörmungandr (maailmankäärme), Fenrir-susi ja kuoleman valtiatar Hel.  Loki on myös Odinin kahdeksanjalkaisen hevosen Sleipnirin äiti. Se mikä osuus on Lokin persoonallisuuden muuttumisessa sillä, että Odin karkottaa Lokin lapset Sleipniriä lukuun ottamatta Asagårdista, on jäänyt saagoissa epäselväksi. Ragnarökissä Lokin lapset, Fenrir, Jörmungandr ja Hel kuitenkin taistelevat isänsä rinnalla.

Snorrin Eddan Skáldskaparmál-osioissa kerrotaan, miten Odin ja Loki ovat matkustamassa. He pysähtyvät syömään teurastamaansa härkää, mutta eivät pystykään keittämään sitä. Puussa istuva kotkaksi naamioitunut jättiläinen ilmoittaa olevansa syypää keitoksen epäonnistumiseen ja antavansa joukon keittää härän, mikäli nämä lupaavat antaa osan siitä hänelle. Kotkan yrittäessä ottaa härästä itselleen liian suuren osan Loki iskee sitä keihäällä. Keihäs tarttuu kotkaan, eikä Loki pysty päästämään irti keihäästä. Kotka lähtee lentoon riiputtaen Lokia perässään.

John Bauer. Loki ja Idun. 1911.

Päästäkseen alas Loki lupaa lopulta tuoda kotkalle Idunnin ja tämän nuorentavat omenat. Kun Idunn on omenoineen jättiläisen luona, aasat alkavat vanheta ilman hänen omenoitaan. Lopulta Jumalat pakottavat Lokin hakemaan Idunnin takaisin. Freijan haukanpuvussa Loki lentää jättiläisten maahan, muuttaa Idunnin pähkinäksi ja lentää tämä mukanaan takaisin. Aasat virittävät tulen juuri kun Loki lentää Asgårdiin ja Thjazi lentää suoraan tuleen kuollen. Tässä koko tilanne tuntuu saavan alkunsa paremminkin vahingosta kuin Lokin pahansuopuudesta ja tilanne vain tahattomasti eskaloituu.

Lokin seikkailut saattavat aasat usein pulaan, mutta Loki myös selvittää tilanteita usein oveluutensa ansiosta. Kun Thyrm jättiläinen varastaa Thorin vasaran ja vaatii vaihtokaupassa Freijan vaimokseen, niin Loki keksii, että fyysisesti kookas Thor puetaan Freijaksi ja Loki itse esittää morsiusneitoa. Kaksikko osallistuu hääseremonioihin, ja taistelun jälkeen he saavat vasaran takaisin ja Freijakin välttää naimakaupat.

Loki pukee Thoria morsiameksi

Lokista kerrotaan myös muita saagoja, joissa kyseessä ei välttämättä olekaan enää  ilkikurisuus kuten se, jossa Loki hiipii Sifin (Thorin vaimo) huoneeseen ja leikkaa tämän hiukset. Thor raivostuu ja uhkaa murskata Lokin, jos ei tämä korvaa hiuksia jotenkin. Loki matkaa Ivaldin poikien, kääpiöiden, luokse ja pyytää näitä kehräämään hienonhienosta kullasta Sifille uudet hiukset ja asettamaan niihin taika, jonka avulla hiukset kasvaisivat Sifin päästä kuin normaalit hiukset. Näin siis Sifille saadaan hänen tunnusmerkikseen tulleet kultaiset hiukset.

Vaikka Loki tuntuu olevan ristiriitainen hahmo, niin hän näyttää saagojen mukaan olevan tasaveroinen Odinin kanssa, mutta selkeästi Thorille alamainen tai kuvataan ainakin usein Thorin apulaiseksi. Ajan myötä Loki muuttuu hahmona Snorrin mukaan pahemmaksi. Esimerkiksi Thórsdrápassa kerrotaan, miten Loki joutuu Geirröd-jättiläisen vangiksi. Vapautuakseen hän lupaa tuoda Geirrödin luokse Thorin ilman varusteitaan. Loki onnistuu vakuuttamaan Thorin matkaan lähtemisestä, mutta heidän tiellään on useita esteitä. Lopulta parivaljakko saapuu Geirrödin luokse, missä Thor päätyy surmaamaan Geirrödin ja tämän perheen.

Lokin riita -runossa puolestaan aasat ovat kokoontuneet juhlimaan mereen Aegirin luokse. Loki saapuu paikalle ilman kutsua. Aegirin palvelijat saavat suurta kiitosta pitojen järjestämisestä, mutta tämä on liikaa Lokille, joka surmaa yhden heistä, Fimafengin. Aasat ajavat Lokin tästä syystä pois, mutta tämä palaa pitoihin alkaen herjata vuorollaan jokaista aasaa. Hän haukkuu mm. Odinia naismaiseksi, koska tämä harjoittaa seidriä ja Freijaa sekä Friggaa makaamisesta kaikkien miesten kanssa. Itse runo koostuu dialogeista Lokin ja muiden aasojen välillä sekä Aegirin palvelijan Eldirin kanssa. Jumalten välisissä herjoissa kerrotaan Lokin asuneen naisena maan alla vuosia lypsäen lehmiä, olleen Odinnin veriveli sekä Lokin vaikutuksesta Baldrin kuolemaan. Lopulta Thor saapuu paikalle ja ajaa Lokin tiehensä uhaten tätä väkivallalla.

Thorin uhraaminen jäteille, Sifin hiusten leikkaaminen ja jumalien herjaaminen eivät varmaan parantaneet Lokin asemaa aasojen silmissä, mutta viimeinen niitti lienee se, että Loki tahallaan ja suunnitelmalisesti tapattaa Odinin yhden pojan tämän toisen pojan avulla. Völuspássa eli näkijättären ennustuksessa  Odinin poika, hyvyyden ja kauneuden jumala Baldr näkee pahoja unia kuolemastaan, ja Baldrin äiti Frigga laittaakin jokaisen maailman esineen vannomaan, ettei koskaan vahingoittaisi hänen poikaansa. Kaikki paitsi misteli vannovat valan. Frigga ajattelee sen olevan liian pieni ja merkityksetön, joten hän ei pakota sitä tahtoonsa. Kun Loki kuulee tapahtumasta, hän luo maagisen aseen nimenomaisesta kasvista ja vie sen jumalten uudelle huvittelupaikalle, missä he heittelevät Baldria esineillä, jotka kuitenkin iskeytyvät pois hänestä tekemättä vahinkoa kiitos Friggan. Loki antaa mistelin Baldrin veljelle, sokealle Hödrille, joka kuvittelee leikin edelleen jatkuvan, heittää sillä Baldria ja siten tarkoittamattaan surmaa veljensä.

Tapatettuaan Baldrin Loki tietää aasojen haluavan kostaa. Hän piiloutuu tuntureille ja rakentaa sinne mökin, josta näkee joka ilman- suuntaan. Hän tietää kuitenkin Odinin näkevän hänet eikä hän saa rauhaa. Tuntureilla on joki, ja joskus Loki muuttuu loheksi ja etsii joen pohjasta piilopaikkaa. Eräänä päivänä etsiessään piiloa Loki huomaa aasojen tulevan häntä kohti. Loki heittää verkontekeleen nuotioon ja muuttuu jälleen isoksi loheksi. Kvasi, jumalista viisain, joka oli lähetetty vaanien keskuudesta aasojen luo pantiksi rauhasta, näkee palaneen verkon tuhkassa ja aasat päättelevät siitä, minne Loki on kadonnut. Aasat yrittävät kahdesti saada Lokia verkkoon, johon sidottiin suuria kiviä, jotta Loki ei pääsisi sen ali ja kolmannella kerralla Loki yrittää hypätä verkon yli, jolloin Thor tarttuu häntä pyrstöstä. Tästä syystä lohen pyrstö on kapea vielä tänäkin päivänä. Loki ottaa oman hahmonsa, huutaa ja uhkailee, mutta ylivoiman edessä hän on kohta sidottu. Tämän jälkeen jumalat sitovat Lokin kolmeen kiveen kiinni hänen poikan Narfrksen suolista tehdyillä ja raudaksi muutetuilla kahleilla ja Skadi sitoo myrkyllisen käärmeen Lokin yläpuolelle. Lokin vaimo Sigyn kerää käärmeestä tippuvat myrkkypisarat maljaan ja yrittää suojella miestään. Aina kun hän tyhjentää maljan, tippuu kuitenkin myrkkyä Lokin kasvoille. Tämä saa Lokin vääntelemään tuskissaan ja maanpinnan tärisemään.

Mårten Eskil Winge. Loki ja Sigyn.1863.

Ragnarökissa Loki palaa, ja johtaa omaa armeijaansa jumalia vastaan purjehtien kuolleiden kynsistä rakennetulla laivallaan Naglafarilla ja kuollen lopulta taistelussa Heimdallia vastaan.

Lokia on tutkittu kristillisestä viitekehyksestä useassa tutkimuksessa ja hänet on mielellään niissä haluttu nähdä oman mytologiansa paholaisena, toisaalta hänet on myös nähty Odinin veljenä tai Odinin persoonallisuuden toisena ilmentymänä. Mitään varmuutta hänen olemuksestaan, jota ei saagoista löydy, ei kuitenkaan ole saatavilla, joten jokainen joutuu muodostamaan mielikuvansa tästä hahmosta itse. Aasauskoisten keskuudessa Loki ei ole suosituin jumala, mutta ei niinkään siksi, että häntä pidettäisiin pahana, vaan lähinnä siksi, ettei hänellä omalta katkeruudeltaan tunnu olevan mitään mielenkiintoa ihmisiä kohtaan. Tästäkin voi varmaan olla täysin eri mieltä.

Viikonpäivistä lauantaita pidettiin Lokin päivänä.

Comments are closed.