Djinni, henkien yhtenäinen rotu?

Djinni, henkien yhtenäinen rotu?

Kun on niin onnellisessa asemassa, että omaa hyvin omalaatuisia tuttuja, niin huomaa löytävänsä itsensäkin erittäin usein hyvin omalaatuisia asioita tutkailemassa. Tällä kertaa keskustelin ihmisen kanssa, joka on perehtynyt henkiin noin teoreettisella ja käsitteellisellä siis tieteellisellä tasolla.

Pohjoiseen ja osittain länsimaiseenkin perinteeseen kuuluu, että on olemassa henkiä ja kaikilla hengillä on oma olomuotonsa, tehtävänsä ja luonteensa sekä usein myös suhtautumistapansa ihmisiin. Löytyy siis metsän-, veden-, ilman- ja paikanhenkiä. Löytyy tonttuja haltioita, näkkejä, esi-isiä yms. Lista on loputon, enkä jaksa sitä tässä käydä läpi, koska varmaan ymmärsitte mitä tarkoitan ilman pitkiä listojakin. Tuttuni on perehtynyt kaikkiin näihin, mutta viime aikoina tutkimustyönsä kautta myös ns. jinneihin. Jinnit, Genit, Geniet tai djinnit ovat alun perin arabiankielinen sana, jolla tarkoitetaan olentoja, jotka luoja loi maapallolle siinä missä eläimet ja ihmisetkin. Sanana jinn tarkoittaa salattua, peitettyä tai peitossa olevaa. Itse käytän jatkossa sanaa djinni, koska se on sana, jota tuttavani heistä käyttää.

Djinnit kuuluvat selkeimmin islamilaiseen uskomusmaailmaan ja arabialaiseen mytologiaan. Tunnetuimmassa muodossaan djinnin voi löytää henkenä pullossa tyyliin Aladdin, mutta siitä hieman myöhemmin. Djinnejä palvottiin jo ennen islaminuskoa, mutta uskon tarkkaa alkuperää ei olla pystytty selvittämään. Osa tutkijoista on sitä mieltä, että djinnit olivat Lähi-Idässä osa silloista luonnonuskontoa ja, että heille kävi islamin saapuessa kuten kristinuskon valtaamien alueiden hengille eli jäivät uuden uskonnon jalkoihin, mukautuivat ja jopa muuttuivat osaksi uuden uskonnon maailmankuvaa paholaisina tai demoneina. Koraanissa kerrotaan jumalan luoneen ihmisen savesta ja sen lisäksi luotiin vielä djinnit, jotka luotiin savuttomasta aavikon tulesta. Djinnit voivat esiintyä lähes missä muodossa tahansa ja niiden kerrotaan voivan esiintyä eläiminä (useimmiten käärmeinä), lentävinä olentoina, jätteinä, hyönteisinä, ihmisinä, varjoihmisinä ja näiden lisäksi heidän kerrotaan myös voivan asettuvan riivaamaan ihmistä.  Aivan kuten ihmisetkin djinnit luotiin palvelemaan jumalaa, mutta toisin kuin ihmiset he eivät kaikki suostuneet alistumaan jumalalleen ja näin siitä osasta tuli koraanin maailman paholaisia. 

Djinnejä pidetään hyvin ihmisen kaltaisina olentoina, jotka syövät, perustavat perheitä, saavat lapsia ja kuolevat, vaikkakin huomattavasti pitkäikäisempinä kuin ihmiset.  He voivat kuitenkin ihmisistä poiketen ottaa itselleen minkä olomuodon tahansa ja väittääpä joku, että djinnit olisivat ufohavaintojenkin takana. Ominaisulkonäöltään djinnit ovat mytologian mukaan ihmissilmälle näkymättömiä ja he voivat nähdä ihmisen, mutta ihminen ei heitä, mikäli he eivät ota näkyvää muotoa. Djinnit ovat luonteeltaan kaltaisiamme siinäkin, että osa heistä on ystävällisiä, osa välinpitämättömiä ja osa vihamielisiä (ihmisiä kohtaan). Viha kumpuaa mytologian mukaan siitä, että jumala hermostui niskoitteleviin djinneihin ja päätti jättää maapallon ihmisten asutettavaksi ja pyysi djinnejä poistumaan, mutta nämä eivät suostuneet siihen ja päättivät, että jos joku lähtee, niin myöhemmin luotu ihminen. Ajaakseen ihmiset pois maapalloltaan, heidän kerrotaan kiroavan ihmisiä, asettuvan ihmiskehoihin riivaamaan ihmisiä mielipuolisuuden partaalle ja jopa hankkivan ihmisen valeasussa lapsia ihmisten kanssa ja näiden hybridiensä kautta saavan jalansijaa ihmisten maailmassa. Djinneistä on olemassa myös muoto, jonka taitava maagikko voi valjastaa orjakseen. Tunnetuin djinnin valjastaja lienee kuningas Salomon, jonka kerrotaan pystyneen hyvin haastaviin maagisiin tekoihin djinninsä kanssa. Toinen tunnettu orjuutettu djinni oli henki, joka oli suljettuna siihen kaikkien tuntemaan pulloon. Tämä pullonhenki on muuten englanniksi nimeltään lamp genie eli lampun djinni.

Vaikka djinnit kuuluvat arabialaiseen mytologiaan niin vastaavuuksia löytyy ainakin noin teoreettisella tasolla monista kulttuureista, uskomuksista ja uskonoista. Kristinuskon raamatussa ei djinneistä ole samalla sanalla mainintaa, mutta siellä puhutaan hengistä ja demoneista, joiden toiminta vastaa djinnien tapaa kanssa käydä ihmisten kanssa. Juutalaiset puhuvat shedimistä, joka vastaa melkoisen tarkasti djinnejä ja vanhan testamentin arabialaisessa käännöksessä 1800-luvulta puhutaan janneista, jotka tarkoittanevat djinneja. Myös buddhalaiset puhuvat hengistä nimeltä devas, jotka ovat ihmisen kaltaisia ja ihmisten joukkoon asetettuja olentoja. Noitien on taas tiedetty jo lähes kirjatun olemassaolonsa alusta osanneen vangita tiettyjä henkiä omiin tarpeisiinsa ja jollakin tasolla myös orjiksi. Yleisimmin sellaista henkeä kutsutaan suomeksi paraksi. Myös shamaaneilla on apuhenkiä, jotka eivät aina ihan vapaaehtoisesti suostu tehtäviinsä, vaan vaativat jonkinasteista pakottamista.

Djinnit ovat osan mielestä matkassamme nykyajassakin ja erityisesti populaarikulttuurissa ajatellaan, että djinnit ovat nykyään olentoja, jotka elävät tässä samassa paikassa kanssamme, mutta toisessa rinnakkaistodellisuudessa (kaikki, jotka ovat nähneet Stranger Thingsit tietänevät mitä se voisi tarkoittaa). Siksi he pitävät tätä paikkaa omanaan, ja tulevat ja menevät mielensä mukaan. Tästä tulemisesta ja menemisestä yhtenä merkkinä pidetään ns. varjoihmisiä, joita kerrotaan ihmisten näkevän syrjäsilmällään tai illalla/yöllä sängyn vieressä ja osa koetaan hyvin pahantahtoisina ja osaa taas ei. Myös yöllisten halvauskohtausten takana sanotaan olevan nimenomaan pahantahtoiset djinnit. Osa puolestaan ajattelee, että osa siitä energiasta, jota pystytään mittaamaan, mutta ei näkemään, on itseasiassa djinnejä. Tähän asiaan on saatu salaliittoteorioiden luvatussa maassa eli Yhdysvalloissa sotkettua mukaan myös newageryhmiä, jotka jakelevat erilaisia kristalleja ihmisille ja opettavat meditaatioita yms., joiden siis kumpaisenkin ajatellaan suojelevan djinni-iskuilta. Ja löytyypä sieltä jopa porukka, joka on puolestaan vakaasti sitä mieltä, että koko newage on djinnien keino aivopestä ihmisiä ja, että djinnit ovat myös ns. new world orderin ja illuminatinkin takana. Juuh, näitä en lähde avaamaan tai niihin perehtymään yhtään sen enempää, joten joudutte halutessanne tekemään sen ihan itse.

Tähän ajatukseen djinneistä yhtenä rotuna liittyy myös se, että kaikki jumaluudet sitä ylintä ilmeisesti lukuun ottamatta, ovat kaikki djinnejä kuten myös demonit, haltiat, kummitukset, varjoihmiset, ufot, kenties myös ne yksisarviset ja jopa osa niistä, joita ainakin jollakin tasolla pidämme ihmisinä.  Osasta ihmisiä en kyllä ole aina ihan varma mitä he oikein ovat, mutta siitä huolimatta pitäydyn omassa tylsässä maailmankuvassani, jossa esi-isien henget ovat nimenomaan esi-isien henkiä ja kutsun edelleen jumaluuksiani tietyillä nimillä enkä djinneiksi. Ufoja en ole tavannut, mutta heidänkin kohdallaan pitäisin todennäköisempänä, että he ovat oikeasti jostakin ulkoavaruudesta tulleita toisen sivilisaation edustaja kuin djinnejä.  Välillä on mielenkiintoista ventiloida aivojaan toisenlaisilla näkemyksillä, ja osittainhan tällainen ajatus kaikkien henkien yhteisestä rodusta on kyllä ihan looginen (niin looginen kuin henkimaailma nyt ylipäätänsä voi olla), mutta völvana siis jatkan edelleen oman maailmankuvani ja skandinaavisen mytologian näkemyksien kanssa, kiittäen kuitenkin tuttavaani tästä mielenkiintoisesta matkasta djinnien maailmaan.

Comments are closed.